Dmitrij Medvedjev

Dmitrij se je rodil 14. septembra 1965 v Leningradu, staršema ki sta oba bila univerzitetna profesorja. Mama Julija je poučevala ruski jezik in literaturo, njegov oče Anatolij je bil fizik zaposlen na politehničnem institutu. Živeli so v delavski četrti mesta. Že od mladih let je bil navdušenec nad rock glasbo in je obsesivno zbiral plošče Led Zeppelinov, Deep Purple in Black Sabbath, ki so bile na črni listi oblasti. Pri triindvajsetih letih se je dal krstiti v pravoslavni cerkvi. V sedmem razredu je spoznal svojo ženo Svetlano, s katero ima sina Iljo, rojenega 1996 leta. Skupaj sta študirala, poročila sta se pri štiriindvajsetih.

 

Dmitrij z ženo vir: uradna stran Dmitrija Medvedjeva

Čeprav so ga starši hoteli usmeriti v znanost, je sam kazal zanimanje za pravo in je leta 1982 začel študirati pravo na leningrajski državni univerzi, koder je poslušal predavanja demokrata in prihodnjega župana Sankt Peterburga Anatolija Sobčaka, katerega je z desetletjem razlike poslušal že Vladimir Putin. Diplomiral je pet let kasneje, doktoriral leta 1990.

Pridružil se je Sobčaku, ki je kandidiral v kongres ljudskih predstavnikov Sovjetske Zveze. Ta je bil eden prvih glasnikov prostega trga in političnega pluralizma, s čimer si je nakopal jezo agentov KGB-ja, da so mu zasegli predvolilni material. Po izjavi njegove žene so Medvedjev in drugi potem ostali budni vso noč, da so natisnili nov material. Sobčak je z lahkoto zmagal. Kasneje je Medvedjev delal zanj v mestni vladi kot pravni svetovalec, ko je bil od leta 1991 naprej župan mesta. Njegov sodelavec je bil Vladimir Putin, s katerim sta skupaj delala vse do županovega poraza leta 1996. Spoznala sta se že leta 1990, večino njunega poznanstva pa mu je bil Vladimir Putin šef.

Valerij Musin, bivši Dmitrijev akademski svetovalec in profesor prava je odnose Medvedjeva in Putina označil takole:

Osebnost Medvedjeva se je oblikovala pod močnim vplivom Putina, katerega obožuje kot očetovsko figuro, ali vsaj kot starejšega brata.

Po porazu je Putin odšel v Moskvo, Medvedjev pa je ostal v Sankt Peterburgu, kjer se je posvečal privatnim poslom. V času od leta 1990 do leta 1999 je imel svojo privatno prakso in je izdal nekaj pravnih učbenikov, ki so jih označili za briljantne. Sodeloval je tudi pri mnogih drugih projektih, tako da je živel dvojno življenje tako v vladi kot v gospodarstvu. Poučeval je civilno pravo na državni univerzi.

 

vir: uradna stran Dmitrija Medvedjeva

Avgusta leta 1999 je Jelcin Putina postavil na mesto predsednika vlade in ta je svojega starega sodelavca iz Sankt Peterburga poklical v Moskvo. Med predsedniško kampanjo leta 2000 je bil Putinov šef kampanje. V tem letu je postal predsednik odbora direktorjev državnega Gazproma. 2001 do 2003 je bil namestnik, kasneje pa v drugo predsednik. V letih 2005-7 je pod njegovim vodstvom podjetje bilo v centru ‘plinskih vojn’ z Ukrajino in Belorusijo. Leta 2005 je zasedel položaj na novo ustvarjenega mesta prvega namestnika predsednika vlade in je bil zadolžen za pet nacionalnih projektov, med njimi projekt za povečanje rodnosti, s čimer je pridobil ogromno medijske pozornosti. Njegova podpora je začela hitro rasti, s tem pa je postal eden izmed favoritov za mesto predsednika Rusije. Za razliko od glavnega tekmeca, Sergeja Ivanova, ki je veljal za jastreba, sam nikoli ni služil v obveščevalnih službah in ni izhajal iz kroga silovikov.

Putin ga je desetega decembra izbral za svojega naslednika, s čimer mu je zagotovil skoraj gotovo zmago. Podprle so ga še tri politične stranke, Enotna Rusija, Pravična Rusija in Agrarna stranka. Putin je ob svoji odločitvi komentiral:

Poznam ga že sedemnajst let, z njim se tesno sodeloval vsa ta leta in popolnoma podpiram njegovo kandidaturo.

Dmitrij Medvedjev je kmalu zatem dejal, da bo Putina predlagal za predsednika vlade, s čimer bi se njuno sodelovanje nadaljevalo. S tem bi se nadaljevala tudi dosedanja politika, ki je državo rešila iz hude ekonomske in socialne krize. V govoru v katerem je naznanil, da bo Putina nominiral za predsednika vlade, je poudaril, da kljub velikim uspehom državo še čaka veliko dela. Potrebno je znižati revščino, modernizirati zdravstveni sistem in izobraževanje, povečati prihodke prebivalstva in poskrbeti za starejše, ter končno rešiti demografsko krizo.

Medvedjev velja za liberalno usmerjenega in za bolj odprtega glede zunanje politike kot Putin. Ni se povezoval niti s skupino silovikov, niti s ostanki Jelcinove ‘familije’, pač pa z ostalimi ljudmi iz Sankt Peterburga in kremeljskimi tehnokrati. Njegov stil naj bi bil kontroliran liberalizem, po katerem bi se država vmešala v gospodarstvo le, če bi bil ogrožen kakšen ključen sektor. V svojih govorih je podprl ekonomske reforme, človekove pravice in svobodo izražanja. Kot je dejal je ‘svoboda boljša od nesvobode’. O ekonomiji je za Vedomosti (2007) izjavil:

Ne verjamem, da so državne korporacije bolj učinkovite od zasebnih. Nasprotno, imam nasproten pogled. Ampak so nekateri sektorji gospodarstva, koder so podjetja v državni lasti nujne, posebej v Rusiji.

 

vir: uradna stran Dmitrija Medvedjeva

162 centimetrov visoki politik (nižji je od Putina) si vsako jutro rezervira za tek, vsak večer pa za plavanje (1500 metrov). Je zelo športen, ukvarja se z jogo in igra šah. Ima akvarij z ribo, za katero skrbi sam. Rad bere Bulgakova in navija za nogometni klub Zenith iz Sankt Peterburga. Rad gleda Discovery Channel.

Viri: Wikipedia
Russia Profile
Russia Beyond the Headlines
Pravda
Gazprom
Moscow Times
Medvedev 2008

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s