Ralph Nader

Na predsedniških volitvah leta 2000 se je na Floridi odvijala prava drama. Republikanec George Bush in demokrat Al Gore sta si stala naproti v izredno tesnem dvoboju. Po preštetih glasovih je Bush zmagal za vsega 537 glasov. Ralph Nader je dobil več kot 97000 glasov, zaradi česar so ga mnogi na demokratski strani pričeli obtoževati, da je odgovoren za Gorov poraz, pa tudi za kasnejšo katastrofalno vladavino republikanskega zmagovalca, saj, če bi ne sodeloval na volitvah, bi Al Gore gotovo zmagal.

Resnici na ljubo je bilo v tekmi še sedem drugih kandidatov, ki so vsi po vrsti dobili več kot 537 glasov, a obtožba, da Ralph Nader s sodelovanjem na predsedniških volitvah krade glasove demokratom, je ostala.

Leta 2007 posneti film An Unreasonable Man (Nerazumni človek), ki sledi karieri tega znanega aktivista, ima naslov po citatu Georga Bernarda Shawa:

Razumni človek se prilagodi svetu, nerazumni vztraja pri poizkusu svet prilagoditi samemu sebi. Zato ves napredek sloni na nerazumnem človeku.

27. februarja 1934 v Connecticutu rojeni Ralph Nader je za predsednika kandidiral petkrat (1992, 1996, 2000, 2004 in 2008). Rojen je bil v družino libanonskih maronitskih katolikov; prvi jezik njegovih staršev je bil arabščina, katero je ob angleščini govoril tudi Ralph. Izobraževal se je na Princetonu (končal leta 1955) in Harvardu (1958) Potem je šest mesecev služil v vojski, nakar je pričel delo kot odvetnik. Bil je tudi profesor zgodovine in vlade na univerzi v Hartfordu med leti 1961-63.

Kot študent na Harvardu je prvič raziskoval avtomobilsko industrijo in v članku The Safe Car You Can’t Buy (Varen avto, ki ga ne morete kupiti) iz leta 1959 v časopisu The Nation zaključil:

Jasno je, da Detroit ustvarja avtomobile za stil, ceno zmogljivosti in izračunano zastarelost, ampak ne, kljub 5000000 nesrečam, skoraj 40000 žrtvam, 110000 trajnim poškodbam in 1500000 poškodovanim letno – za varnost.

S to temo je nadaljeval in prvič prišel na naslovnice leta 1965 s knjigo Unsafe at Any Speed (Nevarno pri katerikoli hitrosti) v kateri je obtoževal avtomobilsko industrijo, da je mnogo vozil, ki jih proizvaja, nevarnih. Še posebej je izpostavil General Motors in njihov izdelek Chevrolet Corvair. GM je skušal diskreditirati svojega nasprotnika in je za njim poslal detektive, ki so prisluškovali njegovim telefonskim pogovorom. Vse skupaj je šlo celo tako daleč, da so mu podstavljali prostitutke, kar pa vse ni imelo uspeha. Na koncu je vse skupaj vodilo do zaslišanj v Kongresu in do sprejetja serije zakonov o avtomobilski varnosti letu 1966.

Ralph Nader se ni ustavil pri tem enem uspehu. Po letu 1966 je ‘zakrivil’ še najmanj 8 zveznih zakonov o varstvu potrošnikov, ki so se med drugim dotikali tudi zagotavljanja čiste vode in varnosti v avtomobilski industriji. Postal je eden izmed ameriških najbolj uspešnih družbenih kritikov, legije njegovih privržence, imenovane Nader Raiders, pa so se spustile v boj za varnost pri delu, za varovanje okolja, zaščito potrošnikov in proti moči velikih korporacij. Leta 1971 je ustanovil nevladno organizacijo Public Citizen (Javni državljan), ki ima danes že 140000 članov in se ukvarja z raziskovanjem zdravstvenih, okoljskih in drugih vprašanj. Leta 1980 je odstopil kot direktor organizacije in se posvetil boju proti velikim korporacijam. Seznam organizacij, katerih začetnik je, je zelo dolg.

V sedemdesetih in osemdesetih letih je postal eden izmed ključnih voditeljev nasprotnikov jedrske energije. Zagovarja popolno ukinitev jedrskih elektrarn, ki bi jih nadomestila vetrna, solarna in geotermalna energija.

Zdaj se znova pripravlja na predsedniške volitve, čeprav je jasno, da nima nobenih možnosti, a če kaj, potem je vztrajen v boju proti dvostrankarskemu sistemu, ki neodvisnim ali kandidatom tretjih strank skorajda  ne dopušča tekmovati za sam vrh. Vse kar je možno, je da prodaja svoje zamisli, ki skozi politično tekmo postanejo znane več ljudem. Kot je izjavil ob svojem vstopu v tekmo februarja 2008, je čas za Jeffersonsko revolucijo:

V zadnjih letih veliki denar zapira Washington pred državljanskimi skupinami in nam onemogoča, da bi se trudili izboljšati našo državo.

Na vprašanje, zakaj bi naj bil predsednik prav on, je odvrnil, da zato, ker je že marsikaj storil. V štiridesetih letih svojega delovanja gotovo.

Četudi izgubiš, moraš ohraniti pritisk. Bistvo državljanskega gibanja je vztrajnost.

Ralph Nader

Viri: Nader.org
Wikipedia
Infoplease
Academy of Achievement
Ralph Nader enters presidential race

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s