Rahm Emanuel

Bilo je na večer, potem ko je bil za predsednika ZDA izvoljen Bill Clinton. Za mizo se je zbrala  druščina kolegov iz kampanje in eden izmed njih je bil tako jezen na predsednikove sovražnike, da je  vstal, vzel nož, začel naštevati seznam izdajalcev, pri čemer je vpil ‘Mrtev!… Mrtev!… Mrtev!’ in z nožem vsakič zabadal v mizo. Ko je končal, je miza bila podobna lunarni površini. Spoznajte Rahma Emanuela, moža, ki bo v novi Obamovi administraciji igral eno najpomembnejših vlog.

O njem krožijo še druge zgodbe, kakor na primer tista, da je sodelavcu, ki mu je pošiljal slaba poročila, v pismu poslal mrtvo ribo ali da se je prvič, ko je začel delati za Clintonovo kampanjo, predstavil tako, da je skočil na mizo in potem 45 minut nadiral sodelavce. Ni čudno, da mu radi pravijo Rahmbo. Leta 1959 rojeni politik in zastopnik petega okrožja, ki pokriva večji del južnega Chicaga v Predstavniškem domu, je znan po svoji hiperaktivnosti in agresivnosti, je pitbull demokratske stranke, ki je bil pred dvema letoma zadolžen za pohod demokratov na Kongres. Je četrti najpomembnejši član demokratske stranke in bo v Obamovi administraciji opravljal delo vodje kabineta.

Rodil se je v Chicagu, očetu, ki je bil  v letih 1931-48 član militantne zionistične skupine Irgun. Ime Rahm pomeni vzvišen, Emanuel pa Bog z nami. Najprej je obiskoval judovsko šolo, kasneje pa javno šolo. Z brati je tudi odpotoval na letni tabor v Izrael. Kot deček je bil baletni plesalec in mu je bila ponujena šolnina za Joffrey Ballet. Zavrnil jo je in se vpisal na  newyorško univerzo Sarah Lawrence, kjer je leta 1981 je diplomiral. Svojo kariero je začel v organizaciji za zaščito pravic potrošnikov Illinois Public Action. Leta 1991 je med zalivsko vojno kot civilist služil v izraelski vojski. Z njegovim služenjem v izraelski vojski je povezana tudi zgodba, češ da je izgubil prst, ko mu ga je med vojno odstrelil sirijski tank. Resnica je, da si je sredinec na desnici porezal medtem ko je kot sedemnajstletnik delal v restavracij. Ker ni takoj šel k zdravniku, pač pa je šel celo plavat,  je dobil infekcijo in so mu prst morali delno amputirati. Leta 2007 je na neki večerji v šali, ki je letela na njegovo uporabo vulgarizmov, povedal tole o svojem nesrečnem prstu: ‘Od vseh prstov, ki jih lahko izgubiš! Nekaj mesecev se nisem mogel izražati. Moral sem se naučiti govoriti z levico.’  Nič presenetljivega. Ko je imel Tony Blair po Clintonovi aferi z Monico Lewinsky v javnosti prvič nastopiti z ameriškim predsednikom, je stopil do njega in mu rekel: ‘To je pomembno. Nikar ne zajebi!’

Izkazal se je kot mojster nabiranja denarja. Ko je zbiral denar za župana Chicaga Richarda Daleya, ki se je potegoval za ponovno izvolitev, je nabral rekordno število donacij, sedem milijonov $. Njegov slog je bil preprost. Donatorjem je povedal, da se mu njihovi prispevki zdijo sramotno nizki, potem pa odložil telefon. To jih je prisililo, da so ga osramočeni poklicali nazaj in dali več. Kasneje je svoje sposobnosti dokazal tudi v Clintonovi predvolilni kampanji, kjer je pomagal zbrati za tiste čase ogromnih 72 milijonov$, k čemer je veliko pripomoglo njegovo poznavanje donatorjev.

V letih 1993 -1999 je kot višji svetovalec delal v Clintonovi administraciji. Bil je vodilni strateg pri neuspešni pobudi Bele Hiše, da se uvede univerzalno zdravstveno zavarovanje. Bil je tudi režiser znamenitega stiska rok med izraelskim predsednikom vlade Rabinom in vodjo PLO Arafatom po sporazumu iz Osla. Jose Cerda, bivši sodelavec, je enkrat izjavil, da ‘ se šalimo, da bi nekdo moral odpreti poseben travmatološki oddelek za ljudi, ki so delali za Rahma.

Potem se je  zaposlil pri vodilni investicijski banki Wasserstein Perella, kjer je v dveh letih in pol zaslužil več kot 16 milijonov $. Leta 2002 je bil izvoljen v Predstavniški Dom. Podpiral je Bushevo vojno v Iraku, čeprav se ni strinjal z ubrano taktiko. Kasneje, ko je že delal v samem vrhu demokratske stranke, je za demokratske kandidate na volitvah leta 2006 podpiral tiste, ki so podpirali vojno v Iraku. Tako je v Chicagu podpiral kampanjo Tammy Duckworth, veteranke  brez političnih izkušenj, proti Cristine Cegelis, ki je zagovarjala umik, s čimer si je prislužil jezo protivojnih aktivistov. Njegova strategija, pri čemer se je o le tej zapletel v prepire s predsednikom demokratskega nacionalnega komiteja Howardom Deanom,  je  požela velik uspeh, saj so si demokrati uspeli priboriti zmago in po dvanajstih letih prevzeti večino v Predstavniškem Domu in Senatu. Rahm je sicer v svoji knjigi pozval k univerzalnemu trimesečnemu služenju domovini za tiste stare med 18 in 25 leti. Glede na politične poglede se sicer uvršča bolj proti sredini političnega prostora. Bil je zelo aktiven pri Bushevemu 700 milijard $ vrednem projektu reševanja ameriških finančnih institucij in je silil demokrate k glasovanju za.

Njegova izbira na tako pomembno mesto veliko pove o bodoči ameriški administraciji in o tem, koliko si lahko od nje obetamo resničnih sprememb. Gotovo, ameriška politika se je zasukala radikalno v levo, toda to še ne pomeni, da bo prišlo do pravih sprememb na zunanjepolitičnem področju. Morebiti do sprememb ne bo prišlo niti pri stilu komuniciranja s političnimi nasprotniki.  Če bo Rahm pri koritu s svojo agresivnostjo, gotovo ne. Barack Obama je morebiti res gospod Cool, ampak Rahm je gospod Hot. To je človek, ki se zaveda, kako drugi gledajo nanj, a ostaja pri svojem. Za Chicago Tribune je nekoč dejal: ‘Včasih se tudi jaz zbudim in se sovražim.’

viri:

Wikipedia
The five most infamous Rahm moments
Rahm Emanuel, Pitbull politician – CNN
Rolling Stone – The Enforcer
Congresspedia
Time
Rahm Emanuel, Enforcer
Guardian
BBC

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s