Bobby Jindal

20. oktobra 2007 so se v indijski vasi Khanpura veselili zmagi nekega republikanca v boju za mesto guvernerja ameriške zvezne države Lousiane. ‘Zelo smo ponosni, da je Bobbyju končno uspelo in je zmagal tekmo za mesto guvernerja. To je velika čast ne samo za našo družino, ampak tudi za Pundžab in celotno državo, da je sin te zemlje dosegel nekaj zares velikega,’ je po telefonu povedal bratranec zmagovalca. Prvič v zgodovini se je namreč na mesto guvernerja neke ameriške države zavihtel Američan indijskega porekla. Ime mu je bilo Piyush “Bobby” Jindal.

Piyush se je rodil 10 junija 1971 v Baton Rougu v Lousiani. Njegovi starši, Amara in Raj Jindal so v ZDA prišli kot imigranti iz Pundžaba. Kljub temu, da je njegovo ime Piyush, pa je Jindal poznan kot Bobby. Zgodba gre, da si je to ime prisvojil pri štirih letih, ko je gledal priljubljena serijo The Brady Bunch in od tedaj ga je uporabljal vse od študentskih let, pa kot pisatelj, javni uslužbenec in naprej v politiko. Najprej je obiskoval javno šolo v Baton Rougu, potem pa Brown, kasneje pa je študiral na Oxfordu. Po Oxfordu je delal za svetovalno podjetje McKinsey & Company. Leta 1996 se je poročil s Supriyo Jolly s katero ima tri otroke.

vir: AP Photo/Bill Haber

Leta 1996 ga je republikanski guverner Lousiane Mike Foster, postavil za sekretarja za zdravstvo in bolnišnice, s čimer je dobil pod nadzor 40 % državnega proračuna, a tudi ogromen primanjkljaj velikosti 400 milijonov $. V treh letih je temeljito preobrnil stanje, saj je sistem že leta 2000 pridelal za več kot 200 milijonov $ presežka. Pri tem je požel nekaj kritik, da je proračun uravnotežil z zapiranjem bolnišnic in kasneje med kampanjo za guvernerja veliko napadov, da ‘nima srca’, saj naj bi se z njegovim delovanjem nekateri bolniki znašli na cesti.

Sledilo je delo v Washingtonu za Bushevo administracijo, pa neuspešen poizkus na guvernerskih volitvah v Lousiani leta 2003, ko ga je porazila demokratska kandidatka Kathleen Babineaux Blanco. Po porazu se je odločil in kandidiral na kongresnih volitvah leta 2004 in uspelo mu v svojem okraju mu je uspelo zmagati z 78% glasov, dve leti kasneje pa podvig ponoviti z 88% podpore. Svoje ambicije, da bi postal guverner, pa ni zakopal in 22. januarja 2007 je napovedal vnovično kandidaturo. Na volitvah oktobra 2007 je premagal svojih 11 tekmecev in z 53% glasov daleč za seboj pustil demokratskega kandidata, ki mu je uspelo dobiti le 18%. S tem je postal prvi guverner indijskega porekla in šele drugi guverner Lousinane, ki ni bil bel. Na kratko je v letih 1872-73 zasedal temnopolti republikanec P.B.S. Pinchback. Vprašanje barve kože je med eno izmed debat Jindal zavrnil. ‘Ljudje hočejo vse povezati s vprašanjem rase’, je rekel. ‘Edine barve, ki so tukaj pomembne, so rdeča, modra in bela.’ Med kampanjo mu je uspelo nagovoriti republikansko bazi in si zagotoviti njihovo podporo, sploh konsevativne kristjane, po drugi strani pa se mu je uspelo dobro postaviti po robu očitkom, da gre v njegovem primeru za mladega povzpetnika, ki je predvsem brezsrčen človek številk, hkrati pa zaradi svoje izobrazbe nekdo, ki se ne more poistovetiti z revnimi.

vir: The New York Times

Bobby Jindal je namreč podoba pravega republikanca, hkrati pa poudarja tudi svoje krščanske vrednote. Podpira poučevanje inteligentnega designa v javnih šolah in je nasprotnik pravice do splava. Pri tem ne priznava nobene izjeme. Nasprotuje istospolnim porokam in je glasoval za zvezni amandma, ki definira poroko kot zvezo enega moškega in ene ženske. Podpira kemično kastracijo za obsojene nekaterih spolnih zlorab. Glede človekovih pravic storilcev si ne dela skrbi. ‘Nekatere ljudi skrbijo pravice teh ljudi,’ je ob razgrnitvi svojih načrtov za boj proti tovrstnemu kriminalu rekel Jindal. ‘Mene bolj skrbijo pravice otrok in žrtev.’

Ne velja za najbolj okolju prijaznega republikanca, k temu pa največ prispeva njegova podpora ponovnemu iskanju nafte v vodah ZDA. Leta 2006 je sponzoriral osnutek zakona, ki bi izničil moratorij na vrtanje v zunanjem kontinentalnem pasu.

Med kampanjo za novega predsednika ZDA v letu 2008 se je Jindalovo ime pojavilo na seznamu možnih podpredsedniških kandidatov, ki bi lahko podprli Johna McCaina. S tem potem ni bilo nič, saj je McCain izbral Sarah Palin, guvernerko Aljaske. Vendar pa Jindal ni utonil v pozabo in mnogi ga imajo za enega izmed novih obrazov republikanske stranke. Da ta stranka, ki se je po hudih porazih znašla v politični divjini, daleč od moči, da bi o čemerkoli odločala, lahko za svojega voditelja izbere tudi nebelca, dokazuje že izvolitev temnopoltega Michaela Steela na položaj predsednika stranke januarja 2009.

Za prihodnost stranke ima Jindal svoje predloge:

Republikanska stranka mora storiti dve stvari: Najprej nas mora nehati skrbeti za usodo republikanske stranke in nas mora začeti skrbeti za usodo naše države. Potem, mora nas nehati skrbeti za sla in nas mora začeti skrbeti za sporočilo. Šele ko bomo ameriškemu ljudstvu pokazali, da smo kompetentni, da resnično verjamemo v principe, ki jih zagovarjamo in ko bo imeli relevantne rešitve za stvari, ki so jim pomembne, bodisi za gospodarstvo, zdravstvo ali mednarodni terorizem, si bomo spet zaslužili, da bomo večinska stranka.

Do volitev leta 2012 je še daleč in republikanskih kandidatov, ki bodo hoteli mesto predsednika ZDA priboriti svoji stranki bo veliko. Eden izmed teh kandidatov bi lahko bil Jindal. Seveda bo veliko odvisno od uspehov in neuspehov Obamove vladavine, saj se bodo le redki odločili tvegati svoj politični kapital v boju proti uspešnemu predsedniku, a če je Bobby Jindal česa sposoben, je to prenesti poraz in poizkusiti ponovno.

viri:
Wikipedia
International Herald Tribune – In a Southern US State, immigrant’s son takes over
The Jindal Mystique
The second coming of Bobby Jindal
Governor Bobby Jindal’s Catholic Christian Journey

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s