Poenostavljeno in neumno

Miha Mazzini v intervjuju za Dnevnikov Objektiv:

Bliže smo francoski misli kot ameriški, kar se najbolj kaže v akademskem pisanju. Knjigo Richarda Dawkinsa lahko normalno preberete in razumete, če poznate biologijo na srednješolski ravni, medtem ko pri Lacanu vzame veliko časa, da ugotovite, da v resnici nima ničesar povedati, da je prazen. Za evropski slog, priljubljen tudi v Sloveniji, je značilna vsa ta visoka objektivnost, strokovni izrazi, paradigme, diskurzi, ameriški pa je na neki način zelo mehak, jezikovno prečiščen in enostaven. Razlika je jasna: ko ameriški znanstvenik objavi knjigo, mora računati na privatne donatorje. Torej ga mora razumeti bralec. Slovenski sistem pa ne lovi bralca, marveč državnega birokrata. In državni birokrat mora reči: “Pizda, jaz nič ne štekam, to pa je znanost!” Evo jo, subvencijo.

To razliko med francoskim in ameriškim pisanjem se da delno razumeti tudi skozi zgodovino. Medtem ko je francoski pisec pisal za izobražen sloj, je ameriški skušal svoje ideje predstaviti navadnim ljudem (ne gre posploševati, seveda). V enem primeru izhajamo iz aristokracije in meščanstva, v drugem iz republike. Vzemite kdaj v roke kakšno delo očetov ZDA in videli boste, kako lahko razumljivo je vse pa so vendar ustvarili zgradbo, ki trdno stoji že več kot dve stoletji, medtem ko se je kakšna druga vmes že podrla in so jo morali na novo zazidati.

Čisto osebno sem že velikokrat naletel na evropske avtorje, ki jih nekateri kujejo v zvezde in sem se skozi njihova dela s težavo prebil, da bi na koncu ugotovil, da niso povedali nič kaj pretresljivega in da se za njihovimi besedami pogosto skriva nekaj, kar bi se dalo povedati na bolj preprost način.  Jure se na Drugem domu huduje nad prehodom v vsesplošno poneumljenost, meni pa je že dalj časa jasno, da nas v poneumljenost vodi marsikaj drugega. Resnico je namreč možno povedati tudi tako, da te kdo razume, ne pa da se večina odvrne in si misli, kdo bo te bedake bral in se s tem samo še poveča prepad med izobraženo elito in poneumljeno večino. Na žalost nas mediji že itak dnevno bombardirajo z neumnostmi, zaradi katerih večina ni zmožna razumeti najbolj enostavnih stvari in ima spomin zlate ribice.

Da morajo družboslovna dela biti razumljiva širšim množicam, je jasno samo v okviru demokracije, v kateri je nujno imeti čim večjo maso ljudi, ki razumejo, kako sistem deluje, kaj poganja človeka in tako dalje. Torej, nujen je izobražen državljan, ki je sposoben razumeti družbo okoli sebe in se v skladu s tem tudi pravilno odločati.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s