O tisti desetini

Mogoče ste že slišali, da kdo kdaj poreče, kako smo v moderni državi mnogo bolj izkoriščani, kot so naši predniki bili denimo v srednjem veku, ko so od njih zahtevali desetino, zdaj pa smo obdavčeni tudi 20, 30, 40 ali 50%, odvisno od dohodka in odvisno, kje živimo.

Menim, da to ne drži. Namreč, izgublja se dejstvo, da za ta denar država tudi skrbi za ključna področja in državljanom vrača storitve. Najprej skrbi za varnost, proti zunanjim in notranjim sovražnikom. Za zunanje imamo vojsko in obveščevalne službe, za notranje, torej tiste, ki kršijo zakone, lastnino in življenja državljanov, policijo, sodstvo, paznike v zaporih in tako dalje. Brez tega skoraj ne gre. V časih miru je sicer mogoče ukiniti vojsko, vendar je to lahko samomorilno početje, če se kje pojavi resnično agresivna sila.

Potem imamo šolstvo, zdravstvo, razne institucije, ki urejajo odnose med ljudmi. V teh primerih lahko marsikaj predamo v roke zasebnikov, ali pa tako zmanjšamo pristojnosti države, da ta ureja čim manj. S tem zmanjšamo obremenitev davkoplačevalcev, vendar pa se moramo zavedati, da s tem povečamo moč nekega drugega izkoriščanja, torej lastnikov kapitala, ki imajo večjo moč in potem na šolstvo in zdravstvo gledajo kot na večinoma profitno dejavnost, le tu in tam za dobrodelno. Ljudje so torej manj obdavčeni, zato pa se jim lahko zgodi, da si marsičesa tudi ne morejo privoščiti. Namreč, ko država vzame denar nekomu, ki ima visok zaslužek in ga nameni za šolanje otrok tistih, ki si sicer tega ne bi mogli privoščiti, je kvečjemu izkoriščan tisti, ki ima več, medtem ko revnejši sloji tega resnično ne morejo trditi.

Gre torej predvsem za prerazdeljevanje. Da pri tem država pogosto denar kanalizira v povsem napačne žepe, je seveda jasno, vendar to ne opravičuje  popolnega uničenja države. V srednjem veku s gospoda in RKC ljudem nista nudili česa podobnega. Ni bilo šol za vse, ni bilo zdravstva za vse, ni bilo pokojnin, ne socialne države in tako naprej. Rečemo lahko seveda, da tudi sredstev ni bilo za to, ker je bil pač drugi čas in je večina človeštva trpela hudo revščino.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s