Turčija vedno bolj zaščitnik Palestincev

Pustimo ob strani geostrateško pozicioniranje Turčije kot velike sile v regiji, kar je delno mogoče doseči tudi s priljubljenostjo med ljudskimi množicami, a dejstvo je, da se turški vrh postavlja v vlogo zaščitnikov palestinskih pravic.  K tem prispeva tudi nezmožnost Izraela, da se opraviči za poboj turških aktivistov na Mavi Marmari.

Turški predsednik vlade Erdogan se zaveda, da je tako imenovani turški politični model zelo priljubljen  med vsemi tistimi, ki so do včeraj, ali pa še živijo pod diktaturami, ki v dolgih desetletjih vladanja kljub bogatim naravnim virom niso uspele radikalno izboljšati stanja svojih držav. Zaveda se tudi, da je regija polna nasprotij in problemov in da je zelo težko igrati dobrohotnega hegemona.

Kar se tiče Izraela, je ta za Turčijo dokaj nepomemben, medtem ko je obratno drugače. Turke pač vedno bolj zanima, kako se postaviti na čelo celotne regije, ne kako še naprej ponižno izvrševati ukaze velikega ameriškega zaveznika. Z močjo svoje države in gospodarstva si to lahko tudi privoščijo. In tako lahko Erdogan izjavi in to celo preživi, da je čas da v Združenih Narodih zaplapola palestinska zastava.

RTV Slo:

Po prepričanju Erdogana “bomo še pred koncem leta videli Palestino v Združenih narodih v zelo drugačnem položaju”. Turški premier, ki je zavzet zagovornik prizadevanj Palestincev in je v zadnjem času postal tudi oster kritik nekdanjega turškega zaveznika Izraela, je še prepričan, da bi morali Turčija in Arabci sodelovati “z roko v roki s palestinskimi brati“.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s