Kje so ukrepi za vzpodbujanje gospodarske rasti?

Naj mi nekdo pove, kaj krčenje izdatkov za javno upravo in višanje davkov za bogatejše pomaga gospodarstvu, če le tega ne razbremenimo bodisi pri davkih, bodisi pri birokratskih ovirah? Država se že manj zadolžuje, morebiti pridemo enkrat celo do uravnoteženega proračuna, čeprav lahko prej povzročimo še hujšo recesijo, ker še očitno nihče ni naredil študije o tem, koliko bodo z manjšanjem državnega trošenja izgubila razna podjetja navezana na državno trošenje. Govorimo od investicij do pisarniškega materiala.

Kakorkoli, če ne bomo imeli gospodarske rasti, bomo težko zrasli iz svojih dolgov, ker ne bo vedno večjih prilivov v proračun. Vlada bi morala zatorej malo bolje predstaviti svoje ukrepe, ne le pri krpanju proračunske luknje, ampak pri ustvarjanju razmer, ki bodo gospodarstvu omogočile rast, tako da bo le to lahko ustvarjalo delovna mesta. Ena izmed težav, ki jih imamo je, da nimamo ljudi iz javnega sektorja kam dati, da ne morejo najti zaposlitve. Da nima smisla zmanjševati števila zaposlenih v javnem sektorju, če postanejo brezposelni, sedijo doma in čakajo na socialno pomoč, kakor toliko drugih. Ljudje morajo delati, morajo ustvarjati.

In da, odstopiti od preostrega rezanja proračunske luknje, da bi zagnali gospodarstvo z razbremenitvijo, ne bi bilo tako neumno. Ne le v Sloveniji, po vsej Evropi. Ob racionalizaciji delovanja države in javne uprave potrebujemo tudi ukrepe za zagon gospodarstva. Nižanje plač in s tem potrošnje samo zase ne bo nikoli delovalo in tega bi se v zasebnem sektorju morali še najbolje zavedati, ko vedno znova ponavljajo, da  gospodarstvo ne more več preživljati takšnega javnega sektorja, kakršnega imamo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s