Kje so slovenske zastave?

Kar me še posebej moti pri vseslovenskih vstajah in pri zborovanju Zbora za republiko je, da si je ena stran prisvojila domoljubje, medtem ko ga druga premalo upošteva in s tem predaja pomembno bojišče. Namreč, na zborovanju ZZR je bilo videti morje slovenskih zastav, medtem ko na raznih vstajah in protestih le teh ni videti veliko. Seveda je tudi res, da je bilo na prvem videti tudi veliko EU zastav, na slednjih pa veliko zastav bivše skupne države.

Zelo to spominja na ZDA, kjer se republikanci tudi skorajda oblačijo v ameriške zastave in imajo vsi po vrsti priponke, s katerimi kažejo svoje domoljubje. V resnici gre v to domoljubje prej kot ne dvomiti, a na koncu je pomembno, kar se prodaja. Podobno je v Sloveniji.

Nisem pristaš nacionalizma, niti nikoli ne bom, ker se mi zdijo vsi državljani, ne glede na etnično poreklo, enako vredni. Temu, kar se grejo pripadniki ZZR, pravim nacionalizem krvi. Morebiti bi kdo temu ugovarjal, ampak do zdaj je bilo že preveč napadov na nasprotnike kot na pripadnike narodov bivše skupne države, da tega ne bi tako poimenoval. Na kratko, nacionalizem krvi časti Slovenstvo, čistokrvno Slovenstvo, ki v tem primeru hodi roko v roki z rimokatoliško vero in pogosto bolj konservativnimi vrednotami. Jaz po drugi strani zagovarjam pripadnost zastavi, ki predstavlja določene vrednote, za katere se je vredno boriti. Nekako tako, kot to počnejo Američani, ki so navsezadnje mešanica različnih priseljenskih valov.

Res je, da se v teh časih zdi malokaj v tej državi vredno ponosa in k temu bržkone spada tudi zastava. A zastava je lahko simbol nečesa, k čemu stremimo, vrednot, ki jih zagovarjamo. Ne vem, zakaj bi naj slovenska zastava predstavljala konservativne vrednote, če lahko drugače mislečim predstavlja tudi bolj progresivne. Ko vstajniki korakajo po ulicah in se zbirajo po trgih, lahko mahajo s slovenskimi zastavami, ker zahtevajo domovino, na katero bodo lahko ponosni, ker na polju vrednot lahko ta že obstaja, četudi je še ni v realnosti. Slovenska zastava je lahko simbol progresivnega, gospodarsko bolj socialno usmerjenega razmišljanja, je lahko simbol pravic za vse, ne le za čistokrvne Slovence, za tiste, ki so pripadniki drugih religij, ne le RKC, ali pa so ateisti in agnostiki, je lahko zastava svobode in demokratizacije, enakopravnosti vseh državljanov, ne glede na  nacionalnost, veroizpoved, spol ali spolno usmerjenost.

To je eno izmed bojišč, ki ga vstajniki ne bi smeli predati brez boja in tako prispevati k še eni delitvi, po kateri so tisti, ki navijajo za ZZR, SDS in Janeza Janšo, večji domoljubi in jim kot takšnim pripada mahanje s slovenskimi zastavami, medtem ko vstajniki to pač niso.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s