Glavobol v Mariboru

Poglejmo, če prav razumem. Potem ko so množični protesti, občasno tudi nasilni, z mesta župana pregnali Franca Kanglerja in dosegli predčasne volitve za župana in še za štiri mestne svetnike, ne le, da se ta glasna opozicija ni znala bolje organizirati okoli  svojega kandidata, ampak je volilna udeležba dosegla rekordno nizko raven? Če to tudi ni dokaz, da je predstavniška demokracija v tem trenutku edina možna za Slovenijo in je neposredna demokracija le neumna sanja gorečih aktivistov in gostilniški čvek večnih nezadovoljnežev, potem res ne vem, kaj je.

Poslušajte, je mar res tako težko iti na volišče? Zahteva to toliko časa? In če je to tako neumno in tečno, zakaj potem sploh karkoli kritizirati? Ni potem bolje opravljati sosede, kot mariborskega župana? Koristi ne bo ne od enega, ne od drugega nobene, negativnost v telesu se bo kopičila, ampak če to koga razveseljuje, potem naj mu bo.

Včasih se zdi, da je neumno, posplošeno kritiziranje vsega po vrsti, sploh pa politikov, en takšen nesmiselen hobi. Mogoče je zato tako zelo težko vzpostaviti neko alternativo, ker vsakogar, ki si drzne pokukati iz povprečja in se ponuditi za voditelja, večina takoj pohodi in najde milijon razlogov, zakaj je navaden ničvrednež in da je bolje počakati na tiste slavne strokovnjake, ki čakajo nekje v senci in nas bodo slej ko prej rešili.

Teh strokovnjakov seveda ni, ne obstajajo, obstajajo le takšni in drugačni posamezniki, s takšnimi ali drugačnimi vrednotami in niti eden ni popoln. Niti eden tudi ni takšen, da bi lahko izpolnil vse zahteve, ker bo pač moral zagovarjati eno smer, medtem ko je ljudstvo vedno razdeljeno, ne glede na visokoleteče pravljice o 99%, glede tega, kar je prav, pametno in potrebno.

Ne, danes je v Mariboru zmagala predstavniška demokracija, neposredna demokracija pa je doživela katastrofalen poraz. Tako katastrofalen, da jo nekaj let več nima smisla več omenjati. No, lahko pa počakamo do predčasnih volitev v DZ, kjer se bo zgodba bržkone ponovila, sploh ker se Maribor kaže kot pokazatelj za vso Slovenijo. Edina rešitev za Slovenijo, kakorkoli boleče je to spoznanje, leži v dobro organiziranih političnih strankah ali na lokalni ravni, vsaj v gibanjih, ki lahko forsirajo svojega kandidata. ‘Uspeh’ Fištravca gor ali dol. Namreč, mar kdo še verjame, da če ljudje niso pripravljeni posvetiti niti nekaj minut svojega časa zato, da obkrožijo številko na listku, da bodo potem ure in ure razmišljali in razpravljali o kompleksnih temah in o njih glasovali v demokratičnih forumih? Verjetno je takšnih ravno peščica, nekako toliko, kot je poslancev v DZ. Zakaj se potem sploh truditi z neposredno demokracijo?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s