Še vedno razredni boj

 Siol:

Marxova temeljna predpostavka, da je kapitalizem po svojem bistvu nepravičen in samouničujoč način proizvodnje, ki bo osiromašil delavske množice, medtem ko bodo bogati postajali vse bogatejši, prodorno osvetljuje današnja družbena razmerja. Ker bodo imeli nekateri vedno več, drugi pa vedno manj, dokler jim na koncu ne bo ostalo prav nič, je razredni boj neizbežen.

Razredni boj je dejstvo, ki se ga ne da kar tako odmisliti, je pa res, da so možne različne rešitve. Razredni boj v družbi poteka vsakodnevno in ta ga lahko bolj ali manj uspešno kroti. Ni nujno, da se sprevrže v nasilno revolucijo. Socialna demokracija bi morala poznati zdravila za vse ekstreme kapitalizma in s tem zagotavljati stabilnost celotnega sistema.

Za revolucijo, ki bo povzročila prevrat obstoječega družbenega reda, je Marx zapisal: “Proletarci nimajo v njej nič izgubiti, razen svojih verig. Pridobijo pa si lahko ves svet.” In res se zdi, da so milijoni delavcev po vsem svetu, še toliko bolj zaradi varčevalnih ukrepov, vse bolj neučakani glede obljub vladajočih in vse bolj pripravljeni stvari vzeti v svoje roke. Dinamika svetovnega gospodarstva ne daje upanja, da bi se lahko v kratkem stvari obrnile na bolje.

Vedno opozarjam na neumnost tistih, ki nekatere ideologije preteklosti mečejo na smetišče zgodovine, sveto prepričani, da se ne bodo nikoli več povrnile. Vse se lahko vrne, tudi stalinizem, ali pa komunizem v kakšni drugačni obliki. Nobena ideja ni nikoli tako presežena, da ne bi mogla najti privržencev in tako ni presenetljivo, da se v teh časih krize, krepijo tako anarhisti, kot na drugi strani pripadniki nacionalističnih skupin, ki so po naravi nacional socialistične. Če ne bomo pazljivi, se utegnejo pojaviti zelo nevarne skupine, ki bodo čez čas sposobne s podporo množic prevzeti oblast. Tisti, ki stavijo na zasmehovanje  in na poudarjanje neizbežnosti točno določenih rešitev, seveda nočejo razumeti, da v nekem trenutku nastopi čas, ko ni več posluha za njihove besede. Trenutek, ko večina ne bo več pripravljena verjeti ne politikom starih političnih strank, ne gospodarstvenikom, ne medijem, ne strokovnjakom vseh vrst, se vedno bolj bliža, to pa je potem ura tistih, ki samo čakajo na priložnost, da uresničijo svoje vizije sveta.

Smo v prelomnih časih in potrebni so nam ukrepi, ki bodo nasprotja in napetosti blažili, ne pa še povečevali.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s