Pred okupacijo trojke

Po ropu na Cipru, ki je to državo bržkone obsodil na propad njene nabolj pomembne dejavnosti in s tem na večjo revščino, je Slovenija tista država, ki bo naslednja na vrsti za dobrohotne reševalne ukrepe tako imenovane trojke, kjer so združeni predstavniki Mednarodnega monetarnega sklada, Evropske Komisije in Evropske Centralne Banke. Na kratko, pred vrati je še hujša kriza.

Plagiator se na svojem blogu ob tem sprašuje, kdo si tako zelo želi okupacijo trojke:

Nekateri slovenski medijski, politični, desno ideološki in ekonomsko finančni krogi prav privoščljivo kličejo po prihodu tako imenovane EU trojke in s tem po ekonomsko finančni okupaciji dežele ter v njej živečih državljank in državljanov.

Podobno se na svojem blogu sprašuje  Don Marko:

Kaj je narobe z osebki, ki si blazno želijo prihod Trojke v našo malo podalpsko ? Razen, da nimajo instaliranega optimizma, (samo)spoštovanja, ljubezni do domovine in sodržavljana, pravičnosti, moralnosti, sposobnosti, načelnosti. Nekateri mediji, predvsem desni, so zapadli v že polno depresijo klicanja in vsiljevanja Trojke, na Finacah.si so recimo že pri 5ih člankih na to temo dnevno. Klicanje duhov je očitno še vedno v modi…..

V Sloveniji pa tudi drugod, se prav po ovčje ponavlja, da je treba živeti v okviru svojih zmožnosti, da se ne sme več zadolževati in tako naprej in v takšnih okvirjih je ostro krčenje državne porabe seveda samoumevno. Problem je v tem, da je to pač poenostavljen pogled na krizo, ki jo doživljamo in ima bore malo skupnega z rešitvijo. Kakor vidimo na primeru Grčije, po vseh teh letih ukrepov ni pozitivnih učinkov. In če verjamete, da so Grki pač lenuhi, si poglejte Veliko Britanijo, ki niti v evru ni. Po vseh teh varčevalnih poskusih, gospodarstvo bolj ali manj stoji na mestu, se pravi, da minimalno raste, ali se krči. Tako Velika Britanija kljub napadom na proračunski primanjkljaj, še povečuje svojo zadolženost glede na BDP.

A k trojki. Pred meseci sem zapisal, da naj to famozno trojko že pripeljejo v Slovenijo. Razlog je preprost. Le tako bomo bližje razumevanju pravih vzrokov te krize, ki tiči v napačni politiki na evropski ravni, politiki, ki preko ECB skrbi predvsem za zadrževanje inflacije in ohranjanja evra, pri čemer varčevalni ukrepi uničujejo pol Evrope, druga polovica pa stoji na mestu, česar ne moremo imeti za kak uspeh. V sistem bi bilo potrebno spuščati denar, ogromni stimulus in ne le za bančne sektorje, ampak za velike investicije, s čimer bi pomagali gospodarstvu, da se končno postavi na noge. Z uničevanjem potrošnikov se to ne bo zgodilo.

Prihod trojke v Slovenijo bo pokazal, da se premalo ukvarjamo s tem, kaj zahtevajo institucije in države v regiji in preveč s tem, kaj govorijo SDS, SD in PS. Namreč, pokazal nam bo, da pravi vzroki za krizo, ki ni le slovenska, ležijo v politiki, ki jo predstavlja ne le trojka, ampak tudi sile v Evropi, ki stojijo za njo, kakor na primer nemška kanclerka Angela Merkel. Spoznanje, da je le v povezovanju na evropski ravni rešitev, da se torej moramo pogovarjati s Španci, Italijani, Grki, Portugalci, Ciprčani (da, seznam nas lenuhov, ki baje živimo na nemški račun, je iz dneva v dan daljši) in iskati alternative na širši ravni, bo korak v pravo smer. Le tako bomo našli izhod iz te krize.

Mimogrede, pred leti, in nisem še tako star, se je reklo, da kamor pride stvari urejati IMF, sledi propad. Čudno, da se to tako hitro pozabi.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s