Kanadčani se proti terorizmu borijo tako, da vohunijo za brazilskimi rudarskimi posli

Terorizem je priročno sredstvo, s katerim se lahko javnost prepričuje v nujnost vedno večjega nadzora in povečanega namenjanja sredstev za nacionalno varnost, toda v ozadju se skrivajo drugi interesi. Vojna proti terorizmu je kakor vsaka kriza odlična priložnost, da se uvede marsikaj, kar v bolj stabilnih časih ni mogoče.

Ameriški novinar Glen Greenwald je pred dnevi obljubil razkritje novih dokumentov, za kar se lahko zahvalimo žvižgaču Edwardu Snowdnu, ki kažejo na to, kako so Kanadčani vohunili za Brazilci. Ne zaradi preprečevanja terorističnih napadov,  šlo je  za čisto preprosto industrijsko vohunjenje.

Razlog zakaj je to tako pomembno je, da ZDA in njihovi zavezniki rade govorijo da je edini razlog zakaj izvajajo takšno vrsto množičnega nadzora želja zaustaviti terorizem in zavarovati nacionalno varnost – ampak ti dokumenti razjasnjujejo, da gre za industrijsko in gospodarsko tekmovanje.

Ko nam na vsak vogal nameščajo kamere in  prestrezajo vsak naš pogovor  in si iz našega spletnega obnašanja ustvarjajo profile, se moramo zavedati, da zamenjevanje svobode za varnost ni najbolj modra zamisel. res je, da je terorizem realna nevarnost, da morajo imeti represivni organi države na voljo sredstva, da se borijo proti kriminalu in sovražnim potezam drugih držav, toda to še ne pomeni, da moramo sprejemati popolni nadzor. Kajti, kaj če nekdo ta popolni nadzor  zlorabi? Kaj, če je to le še en korak v popolni totalitarizem, kjer bodo uporni duhovi hitro identificirani in potem na podlagi drakonskih zakonov uničeni? Sovjetska Zveza s svojimi vohuni  se proti temu zdi navaden ništrc.

Dobro je, da obstajajo ljudje kot Manning in Snowden, saj nam omogočajo vpogled v zakulisno delovanje držav. Kažejo nam resničnost, ki ni tako strašna, kakor jo slikajo teoretiki zarot, a je vseeno polna črnih lis in ima potencial velike grožnje naši svobodi. Kažejo nam tudi na dvoličnost voditeljev držav, ki v javnosti govorijo nekaj, v zasebnih stikih pa potem povsem drugače. Vidimo lahko, da v ozadju potekajo veliki boji, moderne gospodarske vojne, ko se z zbiranjem informacij pridobiva prednost pred tekmeci.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s