Kje bodo delovna mesta?

V zadnjih letih smo lahko opazovali, kako je kapitalistični sistem ustvaril razkorak med finančnim svetom in realnim svetom produkcije, ko, četudi je dovolj resursov, delovne sile in produkcijskih sredstev, zaradi nedelovanja na denarni ravni propadajo cele države ali pa nemočno stojijo na  mestu. Denarja, krvi ki poganja gospodarstvo, na mnogih mestih zmanjkuje. No, v resnici smo podobno katastrofo že videli v tridesetih letih prejšnjega stoletja.

Kapitalistični sistem (imel bi ga tudi kak drugi sistem, seveda), kot ga poznamo pa bo dolgoročno imel še eno težavo, to je ustvarjanje delovnih mest. Zagotovo je zdaj, v letu 2013 še tako, da je dela ogromno in da tudi deindustrializacija razvitega sveta na drugi strani pomeni rast industrije v bolj revnih predelih sveta. Če je tekstilna industrija v Sloveniji umrla, se v Bangladešu razvija. Delovna mesta tako le prehajajo iz regije v regijo in to se bo še nekaj časa dogajalo. Še so področja našega planeta, ki so nerazvita in kjer je mogoče loviti večje dobičke na račun nižje cene dela. Toda počasi plujemo proti svetu, kjer bo to vedno manj mogoče.

Že zdaj lahko vidimo kako majhen odstotek delovnih mest v razvitih državah ponuja kmetijstvo, delež industrije pa tudi pada. Prevladujejo storitve. Poglejmo le kmetijstvo. Zelo možno je, da se bo to v prihodnosti radikalno spremenilo. Velike tovarnam podobne, večnadstropne stavbe, kjer se bo gojilo genetsko manipulirano zelenjavo bodo nadomestile majhne kmetije. V podobnih zgradbah bodo gojili tudi meso, kar bo zopet udarilo na kmete, ki bodo tekmovali z bolj tradicionalnimi metodami pridelave. Zagotovo bo kar nekaj ljudi, ki bodo takšni hrani rekli odločni ne, ampak tisti, ki bodo prisiljeni kupovati najcenejše, bodo imeli le malo izbire. Ne le, da bo to spremenilo podobo sveta, ko bodo številne kmetije propadle, ampak bo pomenilo tudi manj zaposlenih.

V industriji bo še več robotizacije, še manj potrebe po delovni sili in zaposlitev bo našlo še manj ljudi. V trgovinah bodo izginile skoraj vse blagajne, ko bo pametni sistem sam izračunal, kaj vse imate v vozičku in boste na koncu le še potrdili nakup. V transportu je vprašanje desetletij, kdaj bodo vozniki preprosto odveč in se bodo tovornjaki po avtocestah vozili sami.

Področij, kjer bo potrebne manj delovne sile je veliko, zato se kar ponuja vprašanje, kje bodo delovna mesta. Več poudarka na storitvah vsekakor bo, toda tudi tukaj so meje. Ali pa bo ogromno ljudi, ki ne bodo imeli potrebne izobrazbe in zvez, preprosto obsojenih na brezposelnost in na tu in tam kakšno začasno, slabo plačano delo? Kaj bi takšen scenarij pomenil za pokojninski sistem, kaj za stabilnost? Čas bo pokazal, je pa jasno, da bo preteklo še kar nekaj let, preden se bomo s tem začeli resno ukvarjati. A bi se vsekakor morali.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s