Janukovič se je prodal za 15 milijard $ in za tretjino nižjo ceno plina

Ukrajina je že nekaj časa na trhlih nogah, zaradi česar je tudi prisiljena iskati zunanje partnerje. Prav zaradi tega se je znašla sredi boja med Rusijo in EU, pri čemer jim je slednja ponudila predvsem evropske sanje in zelo malo denarja, prva pa je na mizo vrgla res koristno ponudbo. In Janukovič je vzel denar.

Opozicijski protestniki v Kijevu bodo Janukovičev podpis v Moskvi, ki ne pomeni avtomatsko pribiliževanja carinski uniji, v kateri so Rusija, Belorusija in Kazahstan, vsekakor pa pomeni večji ruski vpliv, pričakali na nož. To kljub temu, da je Janukovič potegnil edino modro potezo. Šel je in izkoristil nasprotje med EU in Rusijo, da bi za Ukrajino iztržil največ, kar je možno. In sporazum z Rusijo prinaša za tretjino nižjo ceno plina, ter ruski odkup za 15 milijard $ obveznic, kar bo vsekakor v veliko pomoč. Da bi EU to lahko presegla, bi na mizo morala dati vsaj nekaj deset milijard evrov, kar pa se skoraj zagotovo ne bo zgodilo. Prej bo prišlo do prilivanja olja na ogenj nezadovoljstva predvsem zahodnih Ukrajincev, da bi se še z eno izmed barvnih revolucij odstavilo predsednika, ki se ni uklonil in se državo na poceni način iztrgalo iz ruske interesne sfere.

Pri tem se moramo zavedati, da Ukrajina v tem trenutku ni kdo ve kako velika nagrada, ne glede na to, kdo si jo bo na koncu bolj pridobil na svojo stran. Za vzdrževanje vpliva v državi bo  potrebno veliko denarja, ki bi lahko bil porabljen na bolj pameten način. EU je sploh v krizi in namesto, da se gre imperializem na meji z Rusijo, bi morala denar vlagati v ustvarjanje delovnih mest v nemirni periferiji. Rusija s prepoceni prodajo plina zapravlja svoj denar. To si lahko privošči, vendar pa bi se v Kremlju iz zgodovine lahko naučili, da vzdrževanje satelitov pogosto stane več, kot je vredno. Tudi če gre za tako geostrateško pomembne, kot je Ukrajina.

V tem trenutku se torej zdi, da je Rusija dosegla zmago, ki pa je v EU ne bodo hoteli priznati. Predvidevamo lahko, da bodo opozicijski protestniki še poskušali izsiliti odločitev v evropsko korist, a na koncu bodo neuspešni, saj vlada lahko računa tako na represivne organe, kot na koncu tudi na množice iz vzhodne Ukrajine. Ni pa rečeno, da se Janukovič še ne bo pogajal. Če mu bo EU pripravljena ponuditi kaj več, bo mnogo bolj ubogljiv.

Kar vidimo v Ukrajini, je spopad novodobnih imperijev in svoboda pri tem nima veliko. Preko vključevanja v večje skupnosti se širi vpliv, v EU se celo izvaja kolonizacijo, ko se šibkejše države sili v razprodajo, pri čemer imajo največ koristi podjetja iz močnejših držav. Ni dvoma, da Ukrajino, če stopi na evropsko pot, čaka usoda zadolževanja in siljenja k razprodaji industrije in naravnih virov, saj s svojo zastarelo industrijo težko tekmuje z bolj konkurenčnimi zahodnimi sosedi. Po drugi strani bo tudi večji ruski vpliv imel svoje posledice.

Ukrajinska zgodba ni tako črno bela, kot nam jo skuša prikazati večina zahodnih medijev in skorajda vsi pomembnejši evropski politiki. Pozabiti tudi ne smemo, da v trenutkih, ko veliko Evropejcev hoče ven iz EU,  približevanje Ukrajine evrokratom pomeni dokaz, da je evropska ideja še živa.

2 thoughts on “Janukovič se je prodal za 15 milijard $ in za tretjino nižjo ceno plina

  1. ”V tem trenutku se torej zdi, da je Rusija dosegla zmago, ki pa je v EU ne bodo hoteli priznati.”
    — Za vsak slučaj je Rusija namestila taktične jedrske rakete v Kaliningradu, tako da, če bo Merklova kaj kokodajsala, bo Nemčija speštana nazaj v bronasto dobo.
    Po drugi strani pa vsaka čast uniatom iz Galicije, da se jim da ob teh temperaturah.

  2. Rusi so rakete tja namestili bolj v obrambne namene, zaradi protiraketnega ščita. Sicer pa je to na njihovem ozemlju in mislim, da se nihče nima kaj pritoževati. Še najmanj Američani.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s