Povsod gniloba

Dogodki zadnjih dni nam še enkrat več dokazujejo, da živimo v državi polni gnilobe. Gnilobe, razpada moralnih vrednot, kriminala, ki je prisoten v vsaki družbi in v vsakem času, a se v Sloveniji zdi že vseprisotna. Noben sistem, nobena institucija, nobena skupnost, noben poklic ni imun. Resnično se moramo Slovenci pogledati v ogledalo in se vprašati, kako smo mogli zabresti tako globoko.

Na celjskem okrožnem sodišču so danes nekdanjega ekonoma mariborske nadškofije, Mirka Krašovca, spoznali za krivega in mu prisodili dve leti zapora.  Ta svoje krivde ni priznal, označil se je za grešnega kozla, ne pa krivega napeljevanja h poslovni goljufiji. Zapori so seveda polni nedolžnih ljudi.

Naj gre za politiko, RKC, gospodarstvo, bančni sektor, povsod smo priča velikim kriminalnim zgodbam, ki jih  počasi procesira pravosodni sistem in počasi kot krive spoznava mnoge do včeraj še mogočne ljudi. Zadnji je na vrsti zdravstveni sistem, kjer so v veliki akciji preiskovanja suma  prejemanja in dajanja daril, pridržali enajst ljudi, med njimi štiri vodje oddelkov, dva kirurga, in dve vodji lekarn. Celo trije sodni izvedenci so se znašli med njimi. Med bero hišnih preiskav se je našla tudi zlata palica. Zdravstvena blaganjna bi naj bila oškodovana za čez milijon evrov.

Zadovoljni smo lahko, da pravosodni sistem, čeprav počasi, vendarle melje tudi tako pomembne ljudi, kot je bivši predsednik vlade, kot so kirurgi, kot so bančniki, kot so nekdanji domači tajkuni. Na žalost v javnosti vlada prepričanje, da so pravice večinoma deležni le majhni ljudje, ki se jih na odgovornost kliče za krajo hlebca kruha, medtem ko veliki kradejo cela podjetja in pri tem brezobzirno uničujejo številna življenja in se jim potem nič ne zgodi. Čisto tako seveda ni, a razumemo lahko, od kod takšno prepričanje izvira. Ni to le posledica poročanja medijev, ki ustvarjajo izrazito negativno podobo slovenskega življenja, ampak tudi moči velikih ljudi, ki imajo dovolj denarja, znanja in povezav, da se bolj uspešno izmikajo roki pravici. Slovenija s tem problemom ni izjema, saj v večini držav sveta bogati pač lažje najemajo sposobne odvetnike in se borijo s tožilstvi in sodišči, kot revni.

Bolj kot gospodarska kriza, se zdi, da našo državo muči moralna kriza. Ko ljudje moči izkoriščajo vsako možnost, da bi se okoristili, ko ne čutijo več nobenega sramu, tudi če se jim dokaže, da so ravnali napak, se ljudstvo spodaj prilagaja in uči in tako vseprisotno delo na črno, majhne kraje, majhne laži, s katerimi se da bolje preživeti, niso nič nepričakovanega. Ko pride do menjave oblasti tako ne more priti do nobene prave spremembe, saj politiki izhajajo iz ljudstva in svoje majhne pregrehe pač spremenijo v velike.

Da bi to presekali, potrebujemo predvsem nov rod politikov. Težko jih bo dobiti, neprizanesljivo poštene, ki se ne bodo ustavili pred ničemer, da očistijo to našo državo, a so v resnici naša edina možnost, da stvari postavimo na pravo mesto. Da postanemo država pravice, kjer se ve, da se ne splača biti nepošten, ker bo vsa moč države usmerjena v preganjanje vseh vrst gnilobe.

Advertisements

2 thoughts on “Povsod gniloba

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s