Pošast ekstremizma hodi po Evropi

Tako bi se lahko izrazil po ogledu včerajšnjega dokumentarca na RTV Slovenija, poimenovanega Koalicija sovraštva. S tem ne mislim le ozko na tiste skupine, ki so bile predstavljene, ampak na krepittev skrajnosti v časih, ko stare elite niso sposobne več ustrezno prepričati večine prebivalstva, da imajo načrt za izboljšanje razmer in vizijo za boljšo prihodnost.

O tem sem sicer že spraševal pred leti na forumu Mislec. Že dolgo je namreč jasno, da kriza, ki jo doživljamo, pomeni večjo možnost za alternative. Menil sem tedaj in to menim še zdaj, da ima neka nova oblika fašizma največje možnosti za uspeh. To izhaja iz same organizacije in volje do moči, ki je skrajne levičarske skupine pogosto nimajo. Ko se sistem ruši, ko ni več nobene opore, imajo tisti dobro pripravljeni za tak primer odprta vrata in tudi del državljanov, ki jih v normalnih časih nikoli ne bi podprl, se ukloni slabemu redu namesto nori nestabilnosti.

Uničenje Grčije s strani tako imenovane trojke je prineslo vzpon Zlate zore na desnici in Syrize na levici. Syriza ima trenutno največ podpore med prebivalstvom, Zlata zora pa tudi ni šibka. Kriza je prinesla premislek o tem, kaj je normalno in kaj skrajno in državljani so se začeli odmikati od ustaljenih političnih strank. Podobno se godi tudi drugod po Evropi, v večjem ali manjšem obsegu. Tudi v Ukrajini lahko na bariakdah vidimo skrajne nacionaliste, ki grozijo, da bodo prevzeli vodilno vlogo med opozicijskimi silami.

Kako se boriti proti skrajnosti? Prvič je vedno na mestu vprašanje, ali je nekaj, kar se v nekem trenutku smatra za skrajnost, res nujno kar zavreči. Alternative, ki prinašajo nove rešitve, lahko jutri postanejo nova normalnost. Skrajni nacionalizem, ki stavi na čistost rase, upam da ni med njimi, sploh v teh časih mešanja kultur. Ne trdim, da je mešanje kultur vedno dobro, a skušati čistiti države tujcev in manjšin lahko vodi samo v grozljivo katastrofo. Edina prava rešitev leži v delovanju sistema, ki ga bo lahko podpirala večina. Tisti z oblastjo in močjo morajo poskrbeti, da se bo večina počutila varno in bo lahko našla delo in primeren zaslužek, ter načrtovala svojo prihodnost in zaradi tega ne bo prisiljena v iskanje skrajnih rešitev.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s