Pozor, komunisti so med nami

Malo za šalo, malo zares, bi lahko kdo nastanek nove politične stranke, Iniciative za demokratični socializem (IDS), pospremil z besedami, ‘Pozor, komunisti so med nami!’

V resnici gre za novo stranko na levem političnem polu, ki se vedno bolj drobi in hkrati za še en premik k iskanju bolj socialistične alternative, k nastanku politične stranke, ki bi se lahko resnično oddela v levičarske barve. Politična levica, kakršno smo poznali v preteklih dveh desetletjih, se je namreč ali zaplezala proti sredini na pota ‘tretje poti’, ali pa je postala nesramna mešanica liberalizma, zlizanosti države z gospodarstvom, elitizma in zlorabe simbolov NOB. V resnici je oznaka levica napačna, kakor je v Sloveniji napačno marsikatero poimenovanje, a zaradi poenostavljanja se še vedno uporabljajo stare definicije, ko se je vmes svet že spremenil in z njim politična slika.

Kar se tiče socialne demokracije, živimo v svetu, ki je od osemdesetih let naprej doživel velike premike. Propad komunističnih sistemov vzhodne Evrope je ena stvar, a za nas je bolj pomembna transformacija socialno demokratskih strank kot odgovor na okrepitev ekonomskega liberalizma. Najbolje to vidimo v Veliki Britaniji in prihodu Margaret Thatcher in kasneje Tonyja Blaira, ki je iz laburistov spet naredil zmagovalno silo, a to tako, da je prevzel nekaj poudarkov svojih konkurentov. Podobno je v Sloveniji hotel delovati Borut Pahor. Nekateri trdijo, da je slovenska politična scena premaknjena skrajno na levo, toda za politične elite je to težko trditi. Prej se vse priklanjajo vsemogočnemu trgu in da temu ni v celoti tako, ni kriva ljubezen do nižjih slojev ali pravic delavcev, ampak sistem brezobzirnega izkoriščanja države za krepitev lastnih pozicij.

Prihod novih političnih strank kaže na nezadovoljstvo nad obstoječim stanjem in to predvsem na političnem polu, ki sebe imenuje za levico ali levo sredino. Vstajniško gibanje nikoli ni imelo veliko podpore med strankami tako imenovane slovenske pomladi, ki so bolj konservativne in se nagibajo k ekonomskemu liberalizmu in to se bo pokazalo tudi v javnomnenjski podpori. Novi strani Solidarnost in IDS bosta odščipnili delež volivcev SD, DeSUS in PS, ko bo del volilnega telesa končno našel alternativo, na katero je dolgo čakal. Seveda je nemogoče napovedati, kako velik ta delež je, čeprav je jasno, da večine nikakor ne predstavlja.

Vsekakor je dobrodošlo, da se volilnemu telesu ponudi večjo izbiro. In ne le to, bolj odločno socialistično usmerjena altetrnativa bo tudi prisilila druge stranke, ki bi se borile za iste volivce, da se prilagodijo novi realnosti. Vse preveč se je v zadnjih letih kot edina možna propagirala logika kapitala. Zato ustanovitev  IDS podpiram.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s