Ima Krim pravico odločati o svoji usodi ali ne?

Zahod se je na žalost postavil proti pravici ljudi odločati o svoji usodi in na pozicijo ohranjanja nedotakljivosti meja držav. Za narode, kot je slovenski, to pomeni, da se nikoli ne bi smeli osamosvojiti in da niti na svobodnem in demokratičnem referendumu izglasovana volja ljudstva ne bi pomenila nič.

Seveda ne smemo pozabiti na strahovito dvoličnost, ki vlada v odnosih med državami, ko le te za doseganje svojih interesov danes trdijo nekaj, čemur so včeraj ostro nasprotovale. Rusija, na primer, je šla v vojno za Čečenijo in je ta del ozemlja ohranila, kljub silovitemu odporu Čečenov. Res je, da so drugo čečensko vojno zakuhali čečenski voditelji sami, ki so menili, da je Rusija tako šibka, da jo bodo lahko izgnali še iz sosednjega Dagestana, a to ne spremeni tega, da se čečenskega prebivalstva ni spraševalo po želji živeti v neodvisni državi, ali kot del večje države. Rusija je skupaj s Kitajsko v preteklih letih stala za nedotakljivostjo meja držav, medtem ko so se ZDA in njihovi zavezniki na to požvižgali. Zanje niso veljala nobena pravila več.

Imajo prebivalci Krima pravico, da odločajo o svoji prihodnosti? Odločno trdim, da je temu tako. Tudi Katalonci, Baski, Škoti, Čečeni in drugi imajo to pravico in Slovenci bi morali kot majhen in nepomemben narod stati za to pravico. Navsezadnje se nam lahko v naslednjih desetletjih zgodi, da bomo hoteli iz Evropske Unije, ki se bo spreminjala v vedno bolj povezano super državo, a nam bo kdo zatrdil, da nimamo nobene pravice za kaj takšnega.

Krim je za Ukrajino že izgubljen in skoraj gotovo je, da se bo priključil Rusiji. Kako bo z drugimi deli Ukrajine, kjer živi veliko rusko prebivalstvo, bo pokazal čas. Centralna oblast v Kijevu je šibka in bati se je, da jo bo zahodna pomoč, ki bo prišla v zameno za nore reforme in krčenje proračunskih izdatkov, kar bo množice pahnilo v še večjo bedo, naredila še šibkejšo. Ne verjamete? Le poglejte kaj je tako imenovana pomoč naredila iz Grčije. Ukrajini se obeta nekaj podobnega. Če se bo Ukrajina spremenila v propadlo državo na pragu Evropske Unije, bodo številni njeni prebivalci rešitev iskali v ruskem objemu. Navsezadnje se je Rusija v preteklih letih razvijala mnogo bolj kot Ukrajina in je tudi bogatejša, medtem ko je Unija že pet let v zastoju, ki se najbolj pozna v perifernih državah.

Zahod odločitve prebivalcev Krima seveda ne bo priznal, a to je v resnici nepomembno za same prebivalce Krima, ki se lahko počutijo varne pod ruskim vojaškim varstvom. Bo pa zagotovo v naslednjem primeru želje ljudi, da ustanovijo novo državo, če bo le to na škodo globalnih konkurentov, spet upošteval. Po drugi strani bo Rusija tedaj spet na stališču, da so meje držav svete.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s