Nestabilnost ubija gospodarstvo

Dnevnik:

»Ta stalna negotovost je nekaj najslabšega za podjetje. Tveganja sicer ocenjujemo, a jih vsa ne moremo vkalkulirati. Vedno znova smo presenečeni in vedno znova na slabše,« je dejal Tomaž Benčina, predsednik uprave Cinkarne Celje. Podjetja v začetku leta zastavijo načrt, potem pa so vse leto prisiljena delati nekakšne »rebalanse«.

»Kako boš načrtoval, če ne veš, kaj te čaka. Ne moreš se odločiti ne za naložbe ne za nove zaposlitve, saj je to v tako nestabilnem okolju preveč tvegano,« ugotavlja tudi Bogomir Strašek, direktor KLS Ljubno. Po njegovem mnenju je prav nestabilnost glavna ovira za gospodarsko rast. »Če bi imeli stabilno okolje, bi imeli 50.000 delovnih mest več,« meni Strašek.

Tako kot na gospodarstvo, nestabilnost, vedno nove grožnje z zmanjšanjem standarda, vplivajo tudi na državljane. Ljudje se po novem bojijo celo varčevati v bankah, ker lahko to vpliva na otroške doklade in podobno. Kar država potrebuje za rast, ni le ustrezna politika, ampak tudi možnost dolgoročnejšega načrtovanja. Manj kot veste, kaj bo prihodnje leto, manj lahko načrtujete. Če pa v zraku vedno visijo grožnje z višjimi davki in nižanjem plač, le to ni ravno najbolje.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s