Ruski odgovor na zahodne sankcije in ukrajinsko krizo v Iranu in Siriji

Medtem ko je zahodni svet nad Rusijo priklical nekaj impotentnih sankcij, predvsem pa vihar velikih besed, da bi jo kaznoval za priključitev Krima pa kaže, da je na drugi strani prišlo do resnično pomembnih premikov.  Moj strah, da bodo nespametne poteze zahodnih držav v Ukrajini Rusijo malodane prisilile, da gre v bolj odprt konflikt na drugih področjih, se če gre verjeti dvema zgodbama, uresničuje.

Rusija bi naj tako z Iranom šla v sporazum o menjavi iranske nafte za ruske izdelke v vrednosti 20 milijard $. To bi zelo načelo vsak poskus sankcij proti islamski republiki, saj bi le ta lahko svojo nafto prodajala preko Rusije, ne da bi se ozirala na zahodne ovire. Rusi bi njihovo nafto preprosto prodajali naprej.

Prav tako bi naj v Sirijo začelo prihajati moderno rusko orožje.  Asadov režim v državljanjski vojni že nekaj časa zmaguje, ne le iz lastne moči, ampak tudi zaradi podpore Irana in Hezbollaha. Uporniki so razklani in zahodni svet si dela skrbi, da bi njihova pomoč v orožju lahko pristala v rokah teroristov. Saudska Arabija po drugi strani očitno nima veliko podobnih skrbi, a kljub temu se zdi, da je apetita za podaljševanje vmešavanja v sirsko državljanjsko vojno zmanjkalo. Edina resna sila, ki bi še lahko karkoli spremenila, je Turčija, toda tudi tu se zdi, da kakšnih resnično velikih potez ne bo, sploh, ker vladajoči stranki AKP kaže na nadaljevanje vladavine. Uspeh na lokalnih volitvah že kaže na to.

Rusija bi lahko tako v zelo pomembni regiji okrepila dve zahodu nasprotni sili. Zavezništvo z obema bi bilo velik udarec zahodnim interesom in bi dolgoročno pomenilo upadec vpliva, sploh še, ker je jasno, da je Irak pod vladavino šiitskih sil in potencialen iranski zaveznik. Glede na to, da se Kitajska trudi obdržati svojo nevtralnost v ukrajinski krizi, po drugi strani pa dela na tem, da bi še poglobila svoje sodelovanje z Rusijo in si tako zagotovila dostop do resursov in vojaške tehnologije, se nam rišejo obrisi novih globalnih front. ZDA so se že pred časom odločile svojo pozornost preusmeriti na vzhodno Azijo, da bi  izolirale Kitajsko s sistemom zavezništev z državami kot Japonska, Filipini, Avstralija in celo s kakšnim presenetljivim sodelovanjem kot z Vietnamom, ki ima s Kitajsko ozemeljske spore in nekaj zgodovinskih zamer. Kitajci se tega zagotovo zavedajo in bodo prav zaradi tega skušali z Rusijo tvoriti protiutež. Sicer pa jim bodo Američani že še dali vedeti, kako stojijo zadeve.

In potem imamo še Centralno Azijo, ki leži med Kitajsko in Rusijo, Pakistan, ki je kitajski zaveznik, čeprav prisiljen v sodelovanje v ameriški vojni proti terorizmu in Indijo, ki ji še na pamet na pade, da bi opustila svoje sodelovanje z Rusijo in kjer bi se odnosi z ZDA z volilno zmago Narendre Modija iz vrst stranke BJP  lahko ohladili.

Ne, zaostrovanje odnosov z Rusijo zaradi Ukrajine ni ravno modro in lahko ima dolgoročne in boleče posledice. Vedno manj namreč živimo v enopolarnem svetu, kjer bi se vse vrtelo okoli ZDA.

Advertisements

One thought on “Ruski odgovor na zahodne sankcije in ukrajinsko krizo v Iranu in Siriji

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s