ZDA delno nadaljujejo s pošiljanjem vojaške pomoči Egiptu

Tako se glasi naslov v Washington Postu.  Američani bodo Egiptu tako dobavili tudi 10 helikopterjev tipa Apache, da se bo egiptovska vojska z njimi lažje spopadala z islamističnimi uporniki.

Je s tem kaj narobe? Realistična zunanja politika, bi rekel kdo. Medtem ko podobne islamistične upornike v Siriji ZDA vsaj posredno podpirajo proti podobnemu vojaškemu režimu, kakršen se je po vojaškem udaru zoper demokratično izvoljenega predsednika Morsija uveljavil v Egiptu, za Egipt veljajo pač druga pravila. Kakor tudi druga pravila veljajo za Rusijo in njihovo vmešavanje v ukrajinske notranje zadeve, kot za nove oblasti v Kijevu, ki so do tja prišle na nedemokratičen način.

Bi kdo rekel, da bi si Egipt zaslužil vsaj prekinitev vojaške pomoči, če si že Rusija grožnje s sankcijami, a bo to težko dočakal. Prav tako ne bo veliko govora o mednarodni izolaciji pa četudi bodo na koncu pobili še na desetine ‘teroristov’. A potem, tudi proruski separatisti na vzhodu in jugu Ukrajine so po novoreku Kijeva zdaj teroristi in samo vprašanje časa je, kdaj jih bodo tako imenovali tudi v Washingtonu.

Na brutalni logiki interesov temelječa zunanja politika pač. A potem ne pridigati o morali, o boju za demokracijo in človekove pravice, o mednarodni skupnosti in boju proti terorizmu, ker je to smešno.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s