Na dnu

Slovenska politika je v zadnjih dneh dosegla svoje dno. Gre še nižje, v samo podzemlje, v pekel, v ukrajinske razmere, kjer nasilne množice obračunavajo s policijo in atentatorji ubijajo politike, toda upajmo, da do tega ne bo prišlo. A dno na slovenski način, v državi članici EU in NATO pakta, v razviti in srednje bogati državi, je vseeno zelo grdo, celo nagnusno in smrdi po korupciji, po razpadanju sistema, kjer je le še malo tega, za kar bi se bilo vredno boriti.

Janez Janša, predsednik največje opozicijske stranke, bo moral v zapor in niti nadaljnje pritožbe tega ne bodo več mogle preprečiti. S tem je slovenski pravosodni sistem podal sodbo njegovemu ravnanju v primeru Patria. Da gre predsednik neke stranke v zapor, tudi če je bil v preteklosti celo predsednik vlade in junak osamosvojitve, niti ni najhujše. Najhujše je, da ga njegova  stranka še kar naprej podpira in ne zaupa pravosodnemu sistemu. S tem smo že blizu stopnje, ko je mogoče oporekati kakršnikoli odločitvi državnih organov, češ da gre za nepravične odločitve, ki jih ni treba spoštovati. Še več, iz tega lahko sledi nuja prevzeti oblast in razmere spremeniti, tudi z ostrimi posegi v institucije, ki se jim ne zaupa.

Tudi največja stranka v državnem zboru ima težave. Ljubljanski župan Zoran Janković, ki se sooča z resnimi obtožbami in ki ga lahko v prihodnosti doleti podobna usoda, se je odločil, da znova prevzame Pozitivno Slovenijo, stranko, ki jo je v resnici ustvaril prav on. Ker z njim nihče v koaliciji noče sodelovati, je s le to pripeljal na rob razpada. Napovedi predčasnih volitev so glasne. Še enkrat več v tej državi je neracionalen politik potegnil sila nespametno potezo in s tem ogrozil stabilnost vlade.

Še huje je. Ne le, da dve največji stranki v DZ vodita oporečna voditelja, vsa politična scena je takšna, da ne vemo, če nam predčasne volitve lahko prinesejo rešitev. Alternativa se krepi le na levi, kjer pa je razdrobljenost takšna, da bo veliko glasov šlo v nič, ko bodo šibkejše stranke pobirale premajhne odstotke, da bi prestopile volilni prag. Na desnici imamo SLS in NSi, ki nista dovolj močni, da bi presegli dominacijo SDS. Kaj nam to prinaša? Če noben ne bo hotel sodelovati s SDS in Jankovićevo PS, ki utegne na predčasnih volitvah kljub vsemu doseči tam med 5-15%, imamo le možnost velike koalicije tako raznolikih strank, da na uspeh vlade le teh resnično ne gre računati. Si predstavljate koalicijo SD, DeSUS, Solidarnost, SLS in NSi? Jaz si je ne.

Dejansko bi bilo najbolje, da bi tej državi zavladala kar koalicija SDS – PS, saj bi potem končno vedeli, pri čem smo. Da bi hec bil še večji, bi Zoran Janković  lahko prevzel ministrstvo za pravosodje, Janez Janša pa notranje ministrstvo. Ampak šalo na stran, od osamosvojitve naprej še nismo bili v politično tako težavnih in brezizhodnih razmerah.

 

1 thoughts on “Na dnu

Komentiraj