Danes pa ni nobene nove instant stranke?

Malo za šalo, malo za res, skorajda ne mine dan, ko kje v Sloveniji kakšna nova politična stranka ne bi imela ustanovnega kongresa.

V zadnjem času smo tako dobili stranke Igorja Šoltesa, Mira Cerarja in Alenke Bratušek. Zakaj imena vodilnih politikov in ne strank? Ker so tudi politiki v Sloveniji spoznali, da se vse vrti okoli prepoznavnosti osebnosti, ne pa okoli ideologije, programov ali dobro organiziranih strank. Imaš dobro ime, ki ga lahko prodaš in tudi povsem brez programa, z le nekaj puhlicami lahko v tej državi dosežeš dober, kaj, odličen rezultat.

S tem ne trdim, da Alenka Bratušek, Miro Cerar ali Igor Šoltes nimajo nobenega programa, le da ga skorajda ni potrebno imeti. Kar je, če premislimo, zaskrbljujoče.

Resnici na ljubo se takšna osredotočenost na osebnosti in ne na stranke in programe ni začela pred prejšnjimi volitvami v Državni zbor, ko je Zoran Janković od danes na jutri uspel mobilizirati dovolj volivcev, da je na koncu odnesel zmago in ko je zelo dobro kazalo tudi Gregorju Virantu. Ne, že doba Janeza Drnovška in potem njegov odhod in razpad LDS, je nakazoval osredotočenost slovenskih volivcev na posamezne politike. V resnici se zdi, da se vse vrti okoli Janeza Janše, Boruta Pahorja, Janeza Drnovška, Zorana Jankovića, Dejana Židana in tako naprej, ne pa okoli SDS, SD, PS, LDS. Ko na krmilo prej močne stranke pride nekdo manj karizmatičen in večini privlačen, iz kakršnegakoli razloga že, kot Anton Rop ali Katarina Kresal v LDS in Igor Lukšič v SD, se podpora začne krušiti. Čeprav morebiti kakšnih posebnih programskih sprememb sploh ni.

Prav zato ni nič čudnega, da se pri novih političnih strankah tako zelo v ospredje potiska predsednike. Ne pri vseh, seveda, kajti pri Solidarnosti in Demokratičnih socialistih tega ni tako videti, a pri večini vendarle. Po eni strani se zdi, da je svoje ime postaviti v ime stranke, da dobimo Stranko Mira Cerarja ali Zavezništvo Alenke Bratušek, izraz neverjetne arogantnosti, a po drugi strani gre za logično reakcijo na zahteve volilnega telesa. Prepoznavnost in dobra zgodba pomenita veliko.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s