Ustavno sodišče presodilo, da so predčasne volitve v Državni zbor lahko 13. julija

Dnevnik oargumentaciji sodišča:

Navedeno pomeni, da je že ustavodajalec sam določil rok, ki je za predsednika republike zavezujoč,” je zapisalo sodišče. Dodalo je, da izrecno besedilo ustavne določbe “najkasneje dva meseca” ne omogoča drugačne razlage. Gre za “pravno pravilo, ki je jasno in nedvoumno” in ga ni mogoče razlagati drugače, kot da se volilni dan v primeru razpusta DZ lahko določi samo znotraj dvomesečnega roka.

Zgodilo se je pričakovano. Ko je namreč Alenka Bratušek odstopila, so začeli teči roki, ki se jih mora držati tudi predsednik republike. Če bi hoteli imeti predčasne volitve na kak poznejši datum, bi morala predsednica vlade na svojem položaju vztrajati dlje časa.

Da je temu tako, da obstajajo točno določeni roki, ki se jih morajo držati vsi, ne glede na to, če so si že rezervirali počitnice ali jim ni uspelo nabrati dovolj kandidatov za volitve, imamo en pomemben vzrok. Namreč, če teh rokov ne bi bilo, bi lahko prišlo do absurdne situacije, ko bi vlada odstopila, predsednik republike pa bi zavlačeval z razpisom volitev. En mesec? Dva? Eno leto? Kdaj bi bil pravi trenutek? Ljudje se ne bi strinjali s pravim datumom in vse bi bilo odvisno od odločitve predsednika republike samega. To bi bilo narobe.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s