Fenomen Miro Cerar se nadaljuje

Še ena anketa Stranki Mira Cerarja napoveduje zelo dober rezultat. Kaj dober, skorajda neverjeten. Po drugi strani pa gre za stranko, za katero ne vemo natančno, kdo bo poslanec, koga mislijo postaviti za ministra. Gre za prazen kozarec z nalepko Cerar, v katero lahko vsak nalije karkoli ga je volja.

Po javnomnenjski raziskavi Episcentra bi SMS (Stranka Mira Cerarja) dobila kar 31,5%. Sledi ji SDS z 21,1%. Daleč zadaj sta potem DeSUS s 7,5% in SD s 7,2%. NSi je na 6,1%. Vse drugo je pod 3%, kar je ob tistih, ki se še niso odločili ali niso hoteli odgovoriti še vedno v rangu možnosti za vstop v Državni zbor. Sem štejemo SLS, Zavezništvo Alenke Bratušek, Združeno levico in Pozitivno Slovenijo. Verjamem Igorja Šoltesa se je medtem že dokončno izpela. Očitno je Šoltes vse dosegel že na volitvah za Evropski parlament, zdaj pa se tisti del volilnega telesa, ki bi lahko volil njegovo stranko, mobilizira okoli Cerarja.

Predvolilna kampanja bo trajala še skoraj en mesec in v tem času se lahko še veliko spremeni. Bolj problematično je nekaj drugega. Politična stranka, še ena iz vrst instant strank, bo neizogibno imela težave s kadri. Miro Cerar že tako nima izkušenj z delovanjem v politiki in če ne bo imel ustreznih ljudi za ministrska mesta in za poslance, se lahko Slovencem dogodi katastrofa radikalno nesposobne vlade, ki bo sicer morebiti še hotela, nikakor pa znala spremeniti razmere v državi. V preteklih letih smo že lahko videli, da so si vlade želele reform, a dalje od primitivnega rezanja stroškov niso prišle. Le kako bi, če pa večina tako ali tako nikoli ni poznala notranjega ustroja institucij in služb, ki spadajo pod državo in v javni sektor.

Kako bi lahko takšni ljudje pripeljali recimo javni sektor do tega, da bi z manj bolje plačanimi zaposlenimi in z manj, a bolj učinkovitim delom za državljane naredil več, mi ni najbolj jasno. Dlje od groženj z rezanjem plač in zaposlenih je potem težko priti.

Sicer pa, je prihodnost Slovenije niz instant strank s prepoznavnimi voditelji, ki vsakih nekaj let poberejo tretjino volilnega telesa? Na naslednjih volitvah pa s Stranko Janeza Potočnika naprej?

Advertisements

2 thoughts on “Fenomen Miro Cerar se nadaljuje

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s