Zaprt voditelj in njegova mobilizacijska zmožnost

Dolgo je potreboval slovenski pravosodni sistem, da je na koncu pred okrajnim, zatem pa še pred višjim sodiščem v Ljubljani najprej obsodil in nato še potrdil kazen dveh let zapora predsedniku SDS, Janezu Janši. A na koncu se je vendarle zgodilo, pri čemer so se uresničili strahovi mnogih, da niti odločitev sodišča ne bo odločilno vplivala na podporo in nasprotovanje temu politiku. Še več, razmere so se samo še zaostrile, ko vstopamo v nestabilno obdobje spopada med institucijami države na eni strani in politično stranko in njenimi podaljški na drugi strani.

Strinjati se gre s kritikami počasnosti odločanja. Nevzdržno je, da se neka tako pomembna zgodba, kot je afera Patria, vleče od volitev do volitev in potem na le te tudi vpliva. Kar bi moralo biti odločeno hitreje, ne glede na obsežnost materije, se je zavleklo. A po drugi strani je zdaj jasno, da tudi hitra odločitev ne bi spremenila končnega izzida. Zid med Slovenci je velik in trden, eni verjamejo v nedolžnost predsednika SDS, drugi v njegovo krivdo. Država mora seveda skozi svoje institucije varovati pravni red in odločitve sodišč, ne glede na to, če le te niso všeč mnogim državljanom.

Mislim, da je mogoče reči, da niti odločitev nekega tujega sodišča, postavljenega da bi se razčistilo ta primer, ne bi več prepričala ne ene, ne druge strani. Prišli smo do trenutka, ko Janševi privrženci slepo verjamejo svojemu voditelju, na drugi strani pa njegovi nasprotniki slepo verjamejo v njegovo krivdo. Če bodo prvi protestirali zanj, bodo slednji, če SDS slučajno zmaga in postavi svojo vlado in ji iz ozadja še naprej vlada Janša, skoraj zagotovo na ulicah in trgih spet izražali svoje nezadovoljstvo.

Takšna je nevarnost države, kjer se ne spoštuje več institucij ustvarjenih zato, da se ohranja mir in pravičnost: protesti, nasprotovanje in na koncu morebiti celo državljanjska vojna.

A pred tem so še volitve. Imeti svojega voditelja v zaporu in ga razglašati za nedolžno žrtev političnega procesa vsekakor mobilizira zveste privržence, da gredo na volitve. Toda SDS tudi v najboljših časih ni za mnogo presegala 300000 volivcev, kar je prineslo tam okoli 30%. Da bi lahko prepričali že sicer sovražno nastrojene druge volivce, da bi jim dali svoj glas, ker da je država na poti v diktaturo, malodane srednjeevropska Belorusija, je malo verjetno. Strašenje ljudi, da so zaradi zaporne kazni Janši kar naenkrat vsi v nevarnosti, da jih sodišča strpajo v zapor brez vsakršnega dokaza, lahko tudi mobilizira le že tako zveste, ki svoje novice dobivajo iz Reporterja, Politikisa, Časnika ali Demokracije. Ne, SDS pač potrebuje zaveznike in brez SLS in NSi ne bo nikoli postavila svoje vlade.

Zagotovo Janša v zaporu dodatno motivira bazo stranke, da gre na volitve in k takšnemu koraku pomaga tudi sicer bolj mlačnim podpornikom. Toda za SDS je to koristno le, če njihovi nasprotniki ostanejo doma, kajti da bi s politiko konfrontacije s sodstvom lahko posegali preko svojih meja, ni najbolj verjetno. Na kratko, več ljudi, ki bi sicer volili druge stranke, ostane doma, večjo možnost ima SDS pri razburjenju svoje baze za dober rezultat.

A tukaj nastopi anti Janša efekt. Namreč, na drugi strani, na tako imenovani politični levici, se vsekakor zavedajo, da je strašenje z Janšo, podobno kot pri SDS-u dnevno strašijo s Kučanom, odlično sredstvo, da se na volišča spravi ljudi, ki jim je drugače že vsega dovolj in bi najrajre imeli svoj mir in se ne bi več ukvarjali s politiko. Če se bo nekaj dni pred volitvami pojavila anketa, po kateri bo SDS kazalo izrazito dobro, bo to v mnogih povzročilo panično reakcijo in bodo šli na volitve, ter obkrožili prvega anti Janšo. Zoran Janković je na tak način že uspel, zdaj kaže da bo podobno še z Mirom Cerarjem.

V resnici Janša v zaporu ne pomeni veliko za same volitve. Anti Janša efekt bi prišel do izraza tudi, če bi bil na prostosti. Obstaja pa večja nevarnost, da bomo kmalu govorili o nelegitimnosti volitev in odprtem spopadu za oblast, ki bo šel mimo demokratičnih norm. Zgodi se nam lahko Ukrajina ali Tajska, dva tabora, ki ne moreta več sobivati in svoje nezadovoljstvo izražata na ulicah, ter skušata nasprotni tabor popolnoma uničiti. Zgodi se nam lahko, da po nespoštovanju sodnih odločitev, pride tudi nespoštovanje odločitev ljudstva na volitvah.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s