Rusija Iraku dobavila bojna letala

Iraška vlada se trudi, da bi od ZDA dobila lovce tipa F 16, a iz tega očitno še nekaj časa ne bo nič. Seveda čez nekaj mesecev iraškim oblastem tudi ta letala ne bodo nič več koristila, saj do bojev s sunitskimi skrajneži prihaja zdaj in jim je nujno potrebna zračna podpora. Zato so pomoč poiskali drugje, v Rusiji. Od tam so že dobili nekaj letal tipa SU 24, v okviru pol milijarde $ vrednega posla z Rusi in Belorusi.

RTV Slo:

V soboto so v Tikritu, večinskem sunitskem mestu, potekali hudi spopadi. Vladne sile so izvedle obsežen napad s pomočjo tankov in oklepnikov ter s podporo iz zraka. Uporniki, ki jih vodijo pripadniki ISIL-a, Islamske države Iraka in Levante, naj bi pri tem sestrelili helikopter in zajeli pilota. Vojsko naj bi po pričevanjih pri napredovanju v mesto ovirale tudi številne improvizirane eksplozivne naprave na vhodih v mesto.

Iraške oblasti se lahko zanašajo na pomoč sosednjega Irana, na rusko podporo, celo na letalske napade sirskega režima, medtem pa ZDA ostajajo pri besedah. V državo so poslale nekaj sto svetovalcev, ameriška brezpilotna letala pa naj bi že krožila nad iraškimi mesti. A po drugi strani je težko verjetno, da se je ustavila ameriška, predvsem pa saudska pomoč upornikom v Siriji, kjer orožje prihaja tudi v roke taistim sunitskim skrajnežem, ki nasilje potem izvažajo v Irak.

Medtem ko bodo Rusi, predvsem pa Iranci, naredili vse kar je v njihovi moči, da zaustavijo pohod sunitskih skrajnežev, bodo ZDA skušale obdržati ravnotežje med podporo iraški vladi in nadaljnji podpori upornikom v Siriji, kjer še vedno skušajo strmoglaviti Asadov režim.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s