Ruska invazija s humanitarno pomočjo v Ukrajino

Ukrajinske oblasti in zahodne prestolnice so obsodile prehod ruskega konvoja s humanitarno pomočjo preko rusko ukrajinske meje. To se je zgodilo kljub nasprotovanju Ukrajine, po dnevih čakanja, medtem ko se je vojna nadaljevala in so prebivalci mesta Lugansk bili že več dni podvrženi obstreljevanju in pomanjkanju hrane in vode.

Šlo bi naj celo za invazijo, saj bi naj Rusi pod pretvezo humanitarne pomoči upornikom dobavljali orožje. Kar je milo rečeno smešno. Skoraj gotovo je, da čez mejo prihaja tako orožje, kot tudi prostovoljci in da tega ukrajinske sile niso sposobne ustaviti. O obsegu vojaške pomoči lahko samo ocenjujejmo. Zadostna je, da je njen učinek na bojiščih občuten, ni pa tako velika, da bi upornikom omogočila zmago. Prav zato ni ravno verjetno, da se ruske oborožene sile borijo na ukrajinskem ozemlju, sicer bi razmere bile povsem drugačne. Slabo vodene ukrajinske oborožene sile ne bi bile kos moderniziranim ruskim, saj že s pol manj uporniki ne morejo opraviti in vedno znova doživljajo silovite poraze.

Resnica je takšna, da Rusija za dobavo orožja in prostovoljcev upornikom ne potrebuje belo pobarvanih tovornjakov. Če hoče, lahko pomoč zagotavlja tudi drugače. Prav zato ni dvomov, da je v humanitarnem konvoju res samo humanitarna pomoč ljudem, ki jo resnično potrebujejo. Ko le temu ukrajinske in zahodne oblasti nasprotujejo, delajo veliko napako, saj se izkazujejo za brezsrčne in brezobzirne, ko gre za trpljenje prebivalstva na jugovzhodu Ukrajine.

Res je seveda, da prebivalci zahodnih držav niso toliko soočeni s posnetki posledic ukrajinskega bombardiranja, s posnetki ubitih po cestah, ljudi v kleteh, gorečih stavb, biti se ne zavedajo koliko beguncev je pobegnilo v Rusijo in so zato mnogi celo pripravljeni verjeti, da Rusi nimajo nobene potrebe dovažati hrano in vodo. Toda na spletu je dovolj materiala, ki ga ruski mediji servirajo ruskemu prebivalstvu, iz katerih je razvidna vsa razsežnost katastrofe. In ne, v takšnem obsegu  ni mogoče potvarjati resničnosti, ne morejo ruski mediji iz nič ustvariti toliko prizorov trpljenja. To je praktično nemogoče. Dejstvo je, da v Donecki in Luganski narodni republiki razmere so zelo slabe in da ukrajinska vojska obstreljuje tudi območja polna civilistov. Zato je humanitarna pomoč nujna.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s