NSI počasi na mesto SDS?

Po raziskavi Episcentra, se NSi podpora viša in če pogledamo razmerja, vidimo, da se vedno bolj bliža SDS:

Tudi Novi Sloveniji (NSi) bi v avgustovskem merjenju javnega mnenja svoj glas namenilo več volivcev kot mesec prej. Zanjo bi glasovalo 10,4 odstotka volivcev, kar je tri odstotke več kot julija.

Prav tako je Janez Janša izredno nepriljubljen. 74% državljanov mu nasprotuje. Zelo slaba popotnica, če še hočeš kdaj prevzeti oblast na demokratičen način. Prav zato napadi, kakršen je še eden iz Reporterja, ne presenečajo:

»Verjemite, Balažic se bo kmalu pojavil v družbi veljakov NSI,« so pred dvema mesecema govorili poznavalci razmer v stranki, ki je na predčasnih volitvah prestopila volilni prag, ima pet poslancev in ki jo je Bernard Brščič pretekli teden v intervjuju za Reporter označil kot parlamentarno stranko, katere vse poslance lahko stlačijo v renault clio. Očitno pa bo naslednjič tudi »fičo« preveč, saj je članstvo zaradi Balažica precej jezno, njegova udeležba pa kaže na to, da NSI odpira novo fronto napadov na največjo opozicijsko stranko SDS, katere prvak je že dva meseca edini politični zapornik v Evropski uniji.

 

Janez Janša ostaja v zaporu, večini Slovencev je očitno vseeno, če nekaj ljudi proti temu vsakodnevno protestira, država živi naprej, NSi pa povsem očitno polaga temelje za prevzem vodilne vloge na politični desnici. Preobrazili so se v politično stranko ekonomskega liberalizma, v opozicijo levi sredini pri nas in s tem skušajo vzpostaviti alternativo, ki se bolj kot s preteklostjo, ukvarja s prihodnostjo, V SDS-u morajo biti rahlo panični, saj se jim lahko zgodi, da bodo izsiljeni na skrajni rob slovenskega političnega prostora. V razmerah, kakršne so, lahko na oblast pridejo samo, če ostanejo edina alternativa. Zaradi svojih besnih napadov namreč vedno bolj rušijo mostove tudi s potencialnimi zavezniki v SLS-u in NSi.

Kakšen bo rezultat teh preigravanj na desnici? Napadi na NSi bodo še zelo hudi, s ciljem, da se jo zbije na raven poslušnega satelita. Bo to uspelo? Prav mogoče. Radikalizacija dela volilnega telesa, ki podpira SDS, je izredno huda in ti ljudje zdaj že živijo v atmosferi oblegane trdnjave, v katero ne prodirajo več drugačna mnenja. V tej trdnjavi se ostro delijo na naše in njihove in vsako drugačno mnenje je izdaja. Vsi morajo slediti enemu voditelju. Prav zato NSi sili proti politični sredini in zapušča bolj radikalne podpornike. Kar je nevarna igra, saj lahko na koncu izgubijo del svoje baze, ne pridobijo pa novih podpornikov. Po drugi strani lahko tudi uspejo in se prelevijo v resnično veliko stranko, ki bo v prihodnosti sposobna ustvariti zavezništva za prevzem oblasti.

3 thoughts on “NSI počasi na mesto SDS?

  1. Daj je Kučanov Tonin poleg Pazdirja vpregel še Balažica (kot protiutež trdno-jedrno-SDS-ovskima Štihu in Brščiču) nakazuje bližajoči se podalpski Clash of the Neoliberals, kot naslednja faza ropotanja na klerikalni desnici.
    Tako, da gre za interno zadevo desnice, ne bi pa temu pripisoval nacionalnega pomena. Drugače, je usmerjenost v neoliberalizem res pozitivna alternativa neoklerofašizmu?
    Je pa res potrebno upoštevati ”Hojs faktor” volilne baze NSi, ki je blizu Janši in njegovemu križarskemu pohodu proti boljševizmu, prav tako pa ”socialistično” vsaj PR naravnanost aktualnega absolutnega vladarja globalne RKC. Tako, da se Tonin giba po politično riskantnem terenu napram svoji volilni bazi.
    Skratka: najbrž gre za interno dinamiko znotraj slovenske klerikalne desnice, brez nekega nacionalnega pomena.

  2. Hojs je tip politika, ki bo NSi uničil, če bo v njej prevladal. Ali pa jo združil s SDS. Pri SDS pač vedno delajo na tem, da bi ustvarjali satelite, ki delajo točno to, kar oni hočejo, sicer jih takoj razglasijo za izdajalce. Niti jih pri tem ne moti pretirano, če te svoje satelite s tem uničijo, spravijo iz Državnega zbora. Kakor se je NSi že enkrat zgodilo.

    Kar se pa tiče nacionalnega pomena, je to že pomemben boj. Od izzida tega boja bo odvisno, kakšne odnose bomo imeli v prihodnje v slovenski družbi. Prevlada SDS na desnici pomeni skorajda razmere državljanjske vojne, nenehne krizne razmere .Prevlada NSi pod kakšnim Toninom pa prej možnost kakšnega sodelovanja po vzoru sosednje Avstrije, rdeče črnih koalicij in podobno.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s