Medijska centralizacija

Zadnjič sem na Tv slišal nekega komentatorja, da večina tega, kar ljude vedo o svetu, dobijo preko medijev v ZDA in Veliki Britaniji. kar je čista resnica. Japonec bo večino poročil o Braziliji dobil preko medijev, kot so CNN, BBC, NBC, četudi bo odprl japonski časopis. Slovenec bo večino prav tako dobil preko teh virov, četudi ga bo zanimalo dogajanje v Turčiji.

Na nižji ravni, kakršna je slovenska, mediji pogosto samo prepisujejo od večjih. Če že ne prepisujejo pa se radi umeščajo v okvire njihovega poročanja, ne gredo čez rob, da ne bi izpadli nenormalni, preveč drugačni. To centrom medijskega sveta v ZDA in Veliki Britaniji, ki imajo prednost že zaradi jezika, ki ga razume največ prebivalcev planeta, daje neverjetno moč. Ker mediji nikjer niso neodvisni, ampak sledijo nekim vrednotam in interesom, postane enostavno večini sveta prodajati zgodbe, celo laži in manipulacije.

To je možno celo v modernem svetu spleta, ki ponuja mnoge alternativne vire informacij. Mnogi so, ki so preprosto prisesani na tako imenovane mainstream medije in spletu še ne zaupajo. Prav zato so v zadnjih letih to premoč zahodnih, predvsem ameriških in britanskih medijev skušale razbiti nekatere države z novičarskimi televizijami v angleščini. Najprej je to uspelo Al Jazeeri, zadnje čase pa je zaradi dogodkov v Ukrajini še najbolj znana alternativa zahodnim prodajalcem zgodb Russia Today, ki prodaja proruske zgodbe. Omenimo lahko še tudi iransko Press TV, tudi Kitajci imajo takšno televizijo. Nikakor ne smemo pomanjševati pomena jezika, zaradi česar je dobro imeti televizijo, ki oddaja v angleščini in s tem dosega več ljudi, kot če bi oddajala v jeziku države, iz katere izhaja.

Kaj nam je potrebno? Predvsem je treba nehati nekritično prepisovati od raznih medijskih institucij, New York Timesov, BBC-jev, Washington Postov in iskati tudi druge vire informacij. To pogosto pomeni, da je nujno obvladati še kak drug jezik, ne le angleščino, da je treba poslušati tudi druge strani, ne le tiste, ki se borijo za interese vodilnih zahodnih sil. Nujna je uravnoteženost, osvetljevanje zgodb iz različnih zornih kotov, da si odjemalci vsebin lahko ustvarijo bolj jasno sliko dogodkov, ne pa da so žrtve te ali one manipulacije.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s