Padec junaka

Danes je sodišče v Pretorii Oscarja Pistoriusa za uboj dekleta Reeve Steenkamp obsodilo na pet let zapora. Mož, ki so mu že pri enajstih mesecih amputirali noge pod koleni, je s pomočjo protez postal uspešen šprinter, a se je njegova zgodba tragično zasukala, ko je skozi zaprta vrata štirikrat ustrelil svoje dekle. Skozi sojenje je trdil, da je to storil, ker je mislil, da ima opravka z vlomilcem.

Tako je padel junak.

Na ljudeh, ki se kljub svojim pomankljivostim dvignejo nad povprečje in dosežejo velike uspehe, leži veliko breme. So namreč vzor mnogim, ki v njih vidijo možnost uspeha tudi zase. Če je Pistorius zmogel postati zvezdnik, potem se je takšne možnosti nadejal še kak deček, ki ga je svet oropal kakšnega uda. Namreč, ta športnik je bil dokaz, da se da v tem svetu doseči marsikaj, da ne gre obupovati, da se je potrebno boriti.

Ko je Pistorius zagrešil svoj zločin, ni le ubil svojega dekleta in odvzel življenja, razbil je tudi podobo moža, ki mu je uspelo kljub pomankljivostim, tako telesnimi kot tudi osebnostnimi. Svetu je odvzel pomemben simbol upanja in vzor odločnosti. Kar je le še dodatna tragedija.

Advertisements

One thought on “Padec junaka

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s