Rusi pod vsakim kamnom

Švedske oblasti so zaradi nepojasnjene aktivnosti v svojem morju zapadle histeriji.

Propaganda očitno dela svoje. Veliko ljudi ne prepričala, da je Rusija postala velika vojaška grožnja, ki lahko že jutri poseže po novih ozemljih, čeprav je v Ukrajini le izkoristila razpadanje te države. A po priključitvi Krima, so se pojavile zgodbe o morebitnem ruskem posegu v Moldavijo in Baltske republike, vse v stilu Miloševičeve gradnje velike Srbije. Do tega seveda ni prišlo. Še več, po Krimu so se ruske oblasti odločile, da ne bodo priključile uporniških področjih vzhodne Ukrajine, čeprav bi veliko prebivalcev tam to želelo. Prevladala je realna politika. Ukrajina pač ni veliko vredna in je prej breme, kot nagrada.

Po dolgotrajnem iskanju ruske podmornice v svojem morju, so švedske oblasti končno priznale, da te definitivno ni bilo in zatem preklicale svojo vojaško operacijo, v kateri je sodelovalo 200 vojakov s helikopterji in ladjami. Ruska stran je od vsega začetka zanikala, da bi se njihova podmornica nahajala v švedskih vodah. Na koncu je od vsega ostala le nejasna ‘podvodna aktivnost’, kar se prej kot resna razlaga, zdi le zakrivanje vojaškega poloma, ko je bilo v lov za sencami poslanih toliko vojakov.

Res je, da zadnje čase ruske oborožene sile bolj agresivno izvajajo razne izvidniške in patruljne operacije po svetu, kar spominja na čase hladne vojne. To ne pomeni, da je Rusija zaradi tega že agresivna sila, ki bo vsak čas začela z napadom na svoje sosede. Še najmanj na Švedsko. Prej gre za modernizacijo in restavracijo ruskih oboroženih sil, ki počasi znova postajajo upoštevanja vredna sila.

Zaradi tega še ni treba videti Rusov za vsakim grmom.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s