Potovanje kot pravo spoznavanje sveta

Mediji ustvarjajo podobe sveta, s katerimi  živimo. O tem sem pisal že večkrat. Ni nujno, da so te podobe sveta potem resnične. Marsikdaj so popačene iz tega ali onega razloga, bodisi da gre za odprto propagando, senzacionalizem, iskanje dobrih zgodb, ali pač samo poročevalcevega pogleda.

Na televiziji Maribor sem si ogledal zanimiv pogovor s popotnico. Med drugim je dejala, da je potovanje način spoznavanja drugačnega sveta, kot nam ga prodajajo mediji. Ti nam vcepljajo strah. Pogosto je temu res tako. Ljudje se bojijo oddaljenih krajev, zadnje čase recimo Indije, ker si mislijo, da tam na vsakem koraku posiljujejo ženske, ali Irana, ker mislijo, da jih bodo nevernike obglavili. Ne vsi, seveda, mnogi pa zagotovo. Ampak saj je tudi s svetom mnogo bližje podobno. Odprete kakšen rumen časopis z najvišjo naklado in če ste občutljiv, vas lahko kmalu postane strah stopiti iz zavetja svoje hiše. In še tam niste varni.

Osebno spoznavanje sveta okoli sebe, potovanja v kraje, ki jih sicer poznamo samo preko posnetkov na televiziji in reportaž v revijah, je lahko dober korektiv s strani medijev ustvarjenih podob v glavah. Zato je zelo dobro, če imajo ljudje možnost potovati in si sami ustvarjati mnenje, kako v resnici je tam daleč proč. K sreči živimo v časih, ko lahko potujemo tudi po širnih prostranstvih spleta, kjer lahko pridobivamo alternativne informacije. Za tiste, ki nimajo sredstev, ali poguma, je tudi to dobra možnost.

Najbolj pomembno pa, medijem nikoli ne zaupajte stoodstotno. Še več, nikomur ne zaupajte popolnoma, ne prevzemajte slepo mnenj drugih, ampak si raje ustvarite svoje.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s