Cerarjeva vlada s hujšimi rezi kot Janševa?

Ker sindikati zavračajo vladne varčevalne namere, le ta razmišlja o 7 % znižanju plač zaposlenim v javnem sektorju. S tem križari proti konfliktu, ki jo lahko še drago stane. Ne, pravzaprav stranke koalicije, razen mogoče delno DeSUS-a, delajo politični samomor. Pustimo ob strani za hip koristnost nenehnih varčevalnih manevrov, ki se potem končujejo v krčenju gospodarstva, nižjem standardu, a zanimivo vedno višji zadolženosti in se vprašajmo o politični pameti strank SMC, SD, DeSUS.

Najprej kar k stranki upokojencev,. Ta jo utegne odnesti še z najmanj škode, saj ima lepo definirano volilno bazo, ki jo bolj kot plače učiteljev, zanimajo pokojnine. Karel Erjavec se bo že potrudil, da se na koncu prikaže koristnega interesom upokojencev.

Za SMC in SD je potem malo drugače. Prva je instant stranka, ki je zmagala le zato, ker se je Miro Cerar uspel pravočasno prodati kot  čist človek, ki bo delal drugače, kot predhodniki, pa še Janša ni. Druga se imenuje za socialno demokracijo, a se še vedno giblje na brezpotjih tretje poti, torej nekam proti sredini, kjer upa na dolgoročni uspeh. Z zaostrovanjem konflikta med javnim sektorjem in vlado, bosta obe stranki izgubljali.

Gotovo, mnogi bodo veseli, da se krči javni sektor. V gospodarstvu neupravičeno verjamejo, da je njihova pot v svetlo prihodnost tlakovana s solzami javnih uslužbencev. Manj jih  je in slabše so plačani, manjši bo pritisk na gospodarstvo. Kar seveda ni res, ker tudi če bo država tolkla po javnem sektorju, davkov zagotovo ne bo nižala. Še več, potrošnja bo padla in gospodarstvo bo trpelo, izvozni trgi pa tudi niso rešitev za vse, še sploh, ker je v soseščini podobno nizka rast, kot pri nas. Oziroma še nižja. Da ubiješ proizvajalca, prej ubiješ potrošnika.

Da, mnogi bodo veseli, da se seka javni sektor, toda, iz stališča SMC in SD, so to njihovi volivci? Njihovi potencialni volivci? Dvomim. Prej bodo ti ljudje našli več zaupanja v NSI ali SDS. Na kratko, politično gledano, SD in SMC napadata ravno ljudi, ki predstavljajo veliko njihovih potencialnih volivcev. Dolgoročno se to seveda ne more končati dobro. Instant stranke v Sloveniji že znamo ustvarjati, tako da se lahko SMC zelo hitro poslovi na smetišče zgodovine in jo nadomesti nekaj novega, po drugi strani pa ima mnogo bolje organizirana SD zelo nevarnega konkurenta, Združeno Levico, ki ima predvsem v Iniciativi za demokratični socializem zelo močno jedro sposobno velike krepitve v prihodnosti.

Vzeti ljudem 7% pri plači ni majhna stvar. Dobro, recimo, da gre za pogajalsko taktiko in bo na koncu to 3, 4%. Še vedno veliko. Pričakovati, da bodo ti ljudje na naslednjih volitvah glasovali zate, sploh še, ker se po drugi strani denar veselo steka v banke, je iluzorno. Politično to pomeni, da si žagaš vejo, na kateri sediš in posledica bo, da bo tisti, ki žaga, na koncu zgrmel v globino.

Je to politično modro? So Cerar, Mramor, Židan, analizirali razmere in si skušali predvideti posledice konflikta z javnim sektorjem? Moram priznati, da po vseh teh letih spremljanja slovenske politike, v to malo dvomim. Celotne politične stranke so  sposobne vztrajati na poti, ki jih na koncu pripelje do pogube, brez da bi se zavedale politične realnosti, s kančkom vzvišenosti nad življenji navadnih ljudi, zaradi katere le teh na koncu niso več sposobne razumeti.

Advertisements

One thought on “Cerarjeva vlada s hujšimi rezi kot Janševa?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s