SMC podpora dramatično pada

Ne moremo reči, da je to zaradi silovitega poslabšanja stanja v gospodarstvu, niti padca standarda ljudi. V tem kratkem času, odkar je Miro Cerar s svojo stranko, in nikar ne pozabimo, da gre za z vseh vetrov nabrano stranko okoli enega človeka, prevzel oblast, ni mogel narediti veliko. Ne v pozitivno, ne v negativno smer.

Če ni prišlo do velikih obratov v življenjih ljudi, ki bi bili posledica delovanja vlade, potem podporo zbija nekaj drugega. Sam mislim, da se SMC podpora ruši, ker z napovedovanjem ostrih rezov v javnem sektorju napada svojo lastno potencialno volilno bazo. Po drugi strani je očitno, da večina Slovencev nasprotuje privatizaciji, ta vlada pa jo skuša na vsak način spraviti skozi.

Kot sem napisal že pred dnevi, ne le SMC, tudi drugi stranki koalicije, delajo politični samomor:

Vzeti ljudem 7% pri plači ni majhna stvar. Dobro, recimo, da gre za pogajalsko taktiko in bo na koncu to 3, 4%. Še vedno veliko. Pričakovati, da bodo ti ljudje na naslednjih volitvah glasovali zate, sploh še, ker se po drugi strani denar veselo steka v banke, je iluzorno. Politično to pomeni, da si žagaš vejo, na kateri sediš in posledica bo, da bo tisti, ki žaga, na koncu zgrmel v globino.

Po raziskavi Episcentra bi SMC volilo 20,1% volivcev, kar je silovit padec. Pričakovati je, da bo v prihodnje podpora še padla. SD je svojo podporo povečala na 13,4%, a v ozadju se za to stranko skriva nevarnost v podobi ZL, ki bi jo volilo 10,1%. Za SD je nevarno to, da se ji lahko zgodi velik odliv volivcev k ZL, če bodo ti smatrali, da SD izdaja njihove interese. ZL po drugi strani je v opoziciji na idealnem mestu, da ji ni treba sklepati kompromisov in lahko s tem vztraja pri svojih stališčih.

DeSUS bi volilo 6,3%. Če seštejemo odstotke, ima trenutna koalicija še vedno zadostno podporo, levi politični pol pa popolno prevlado.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s