Sadovi besa

Martin Luther King:

It is not enough for me to stand before you tonight and condemn riots. It would be morally irresponsible for me to do that without, at the same time, condemning the contingent, intolerable conditions that exist in our society. These conditions are the things that cause individuals to feel that they have no other alternative than to engage in violent rebellions to get attention. And I must say tonight that a riot is the language of the unheard.

Komu koristijo nasilni protesti, ki prinesejo uničenje v soseske tistih, ki protestirajo? Komu koristijo izropane in požgane trgovine? Nikomur. Toda kljub temu je mogoče razumeti izbruhe nasilja, kakršen te dni pretresa ameriški Ferguson, kjer je 9. avgusta 2014 belopolti policist ustrelil osemnajstletnega temnopoltega fanta in s tem še enkrat več dokazal, da so nekatera življenja v ZDA vredna več, kot druga.

Težko je napovedati izbruhe nasilja, kajti pogosto leta in leta šikaniranja ne sprožijo nič več od mrmranja, na koncu pa lahko čašo jeze prelije dogodek, zaradi katerega v bistvu ne bi bilo vredno protestirati. Spomnimo se le mariborskih vstaj, ko so se ljudje uprli zaradi radarjev, dejansko zato, ker niso hoteli upoštevati cestnoprometnih predpisov. Vse kar se je nabiralo dolga leta, je izbruhnilo na dan.

Razumeti je treba nasilje, ne ga opravičevati. Le tako se ga da preprečiti. Z zdravljenjem frustracij, ki brbotajo pod površjem. Toda če kaj, se moderne ZDA, z vso svojo militarizirano policijo, zdijo popolnoma nesposobne takšnega zdravljenja. Ljudje z močjo tam mislijo, da se da vse rešiti z golim vojaškim nasiljem, zato ne čudi, da so njihovi policisti opremljeni kot vojaki. Vse kar še manjka je, da brezpilotna letala začnejo po protestnikih izstreljevati rakete.

 photo polus_zpsb162899c.jpg

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s