Prilagoditev

Cerarjeva vlada je na koncu popustila tako sindikatom, kot tudi gospodarstvu. Ne v celoti, seveda, ampak vidno je, da preostrega rezanja v javnem sektorju ne bo, davka na sladkane pijače tudi ne, na splošno gre za majhne popravke pri krpanju proračunske luknje. Skoraj tako je, kot da bi vlada upoštevala nasvet, naj čim manj reže, čim manj tolče po gospodarstvu in upa na gospodarsko rast in s tem na višje proračunske prihodke.

Uspeh takšnega ravnanja seveda ni zagotovljen, a če kaj, potem vsaj vemo, da je posledica pretiranega varčevanja korak proti novi recesiji in še večjim težavam. Prav tako bi bilo napak dvigovati davke in dušiti gospodarstvo. A bolj kot vse to, se zdi, da je tudi ta vlada spoznala, da je ujetnica širših razmer, ko je enostavno govoriti o velikih rezih in spremembah, le te pa potem težko uresničiti. Razen, seveda, če nočeš imeti pravega upora, ki te na koncu utegne stati precej več. Tudi oblasti.

Kaj nam to pove? Da mora vsaka politična sila, ki si prizadeva prevzeti oblast in potem spreminjati razmere v državi, dobro poznati meje možnega. Ne sme se zaletavati z obljubami, grožnjami, ki jih potem ne more uresničiti. Ne sme biti niti tako naivna, da bi se spustila v spopad z različnim skupinami, ki v rokah držijo moč v tej državi. Mogoče z eno, ki jo lahko izolira in porazi, nikakor pa ne z večimi. Prav tako pa se mora volilno telo sprijazniti z razdeljenostjo na različne skupine s pogosto nasprotnimi interesi in potrebo, da se vedno znova išče kompromise. Le tako bo prihajalo do manjših razočaranj, ki lahko nastopijo po vseh visokoletečih besedah, ki padajo med predvolilno kampanjo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s