Izdani

Samo Ukrajinci še ne vedo, da se bo zahod z Rusijo boril do zadnjega Ukrajinca.

 photo ukrf_zps5ad15b9b.jpg

Ukrajinske oborožene sile pravkar doživljajo hude poraze v bojih z uporniki. Kljub temu, da neumorno lažejo, se kopičijo dokazi, da so uporniki zavzeli letališče pri mestu Doneck. Od letališča ni ostalo več veliko, za Ukrajino pa je bilo njegovo posedovanje nekak simbol njihove vojaške moči. Toda laži ne morejo spremeniti realnosti na terenu, tega, da so ukrajinske oborožene sile katastrofalno slabo vodene. Samo za primer, sliši se poročila, da je nekaj vojakov padlo v zasedo, ko so skušali priti na pomoč vojakom na letališču, ki je že zdavnaj padlo in so tam našli le še upornike. Ali, da so v protinapad šli z vsema dvema tankoma. In podobne.

Najhujša je naivnost. Zahodni voditelji znajo lepo govoriti in zahodni mediji lepo lagati. Najboljše na svetu. Tako so tudi številne Ukrajince prepričali, da bo po prevratu, po usmeritvi na zahod, vse lepše in boljše. Na nek nedoumljiv način so tako revolucionarji na oblast spravili podobnega oligarha, kot so ga ravnokar zamenjali, vse v imenu evropske Ukrajine. Takšne brez korupcije verjetno.

Toda enkrat v zahodnem taboru, so se obljube le nadaljevale, prave pomoči pa ni bilo od nikoder. Glejte, Ukrajinci bi potrebovali milijarde in milijarde evrov pomoči samo, da bi nad gladino obdržali svoje gospodarstvo. Brez pogojev. Potrebovali bi pomoč, s katero bi se lahko postavili na noge. Dobili so pa grško zdravilo, denar v zameno za krute reforme, ki vedno več ljudi pehajo v bedo. Očitno velikodušnosti v zahodnih prestolnicah ne učijo več. Saj veste, dati nekaj prijatelju, zavezniku, da si opomore. Ne, v Ukrajini smo priča neusmiljenemu vsiljevanju reform, kapljanju evrov in dolarjev, kar pa je vse premalo.

Ukrajince so izdali in jih peljejo v pokol, vse v imenu boja proti Rusiji. Sam bi bil pripravljen podpreti zagotovitev evropskega vpliva v tej državi, če bi komu res bilo mar za Ukrajince. Če bi jim dali denar, poskrbeli, da reformirajo državo in gospodarstvo, jih sprejeli z odprtimi rokami, se zavzeli za svobodo in demokracijo. Toda tega ni. So samo obljube in zloraba.

In tako ljudje umirajo naprej. Zakaj? Ker Janukovič ni hotel sprejeti slabše ponudbe EU in se je raje obrnil na Ruse, ki so mu ponujali več? Ker je strah pred spremembami razmerij moči v svetu prevelik in je treba udariti po Rusiji?

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s