Poglej se kdaj v ogledalo

Piše Andrej Predin v četrtkovih Slovenskih Novicah:

V nasprotju z avtoritetami, ki delujejo v dejanskem svetu, imajo mnenjski voditelji medmrežja privilegij, da njihovi pogledi in pobude niso obremenjeni z dejansko odgovornostjo, saj se lahko uporabniki kadarkoli odklopijo od njihovih trobil, jih ne všečkajo ali ne poslušajo njihovih zvočnih prispevkov. Prav zaradi tega so njihova mnenja v večini primerov izrazito populistična, usmerjana po večini in navadno z namenom pridobivanja simpatij s kolektivnim plesom diskreditacije koga ali česa drugega. Dovolj je že, da zapišejo pomislek o določenem dejanju, navadno izmišljeno teorisjo zarote, kar že zadostuje za postavitev sramotilnega stebra.

Resno, Slovenske novice? Resno?

Kdo je že pisal o tistem nesrečnem mariborskem ravnatelju, ki je zaradi pritiskov na koncu naredil samomor? Kdo ne zna živeti drugače, kot da v ospredje postavlja morbidne, nasilja in nesreče polne novice, s katerimi potem polni glave bralcev?

Kvaliteto najdete tako na spletu, kot v tiskanih medijih, kot jo lahko slišite po radiu ali vidite po televiziji. Neumnost, populizem, tudi. Od obojega se lahko odklopite. Ne kupite več Slovenskih Novic, na primer. Ali ne poslušate te in te radijske postaje. Alternativ je veliko.

Bilo bi modro, če bi se večina zavedala, da so ‘avtoritete’ velikokrat lažne, podprte z interesi ljudi, ki hočejo, da obvelja njihova resnica. Imate ‘strokovnjake’, ki se redno pojavljajo v medijih, a jim nekako ne uspeva najbolje tolmačiti sveta, kaj šele, da bi znali kdaj napovedati razvoj dogodkov v prihodnosti. Znajo pa svet tolmačiti v skladu s kakšno ideologijo ali interesi ljudi, ki jim dajejo pozornost. Seveda je tudi veliko ljudi, ki so res strokovnjaki. Podobno je na spletu. Ljudje, ki nikjer ne uživajo pozornosti in priznanj, znajo posedovati znanje, ki bi osramotilo številne zvezde televizije ali časopisja. Imate tudi ljudi, ki živijo v povsem drugem svetu.

Splet je le še ena možnost širjenja zgodb, mnenj, poročil. Za razliko od množičnih medijev preteklosti je bolj dostopen tudi navadnemu posamezniku. Razen tega pa na spletu veljajo podobne razmere kot drugod. Najdete dobro in slabo.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s