Grška igra

Na predčasnih parlamentarnih volitvah v Grčiji je prepričljivo zmago odnesla Siriza. Ta zmaga je tako velika, da je v parlamentu na meji absolutne večine. Po vseh teh letih krize, ki so jo podaljševali neustrezni varčevalni ukrepi, ko se je brezposelnost dvignila čez 25%, BDP padel za četrtino, država pa je ob vsem varčevanju uspela svojo zadolženost povečati na 175% BDP, je Grkom prekipelo. V smeti so vrgli tradicionalno socialno demokracijo in si izvolili alternativo. Takšno, ki obljublja spremembe.

Vse politične stranke obljubljajo spremembe. Če ne že boljšega življenja, vsaj to, da se bodo držale programa, s katerim so prepričale volivce. Ko enkrat pridejo na oblast, znajo na svoje obljube zelo hitro pozabiti. Soočene z zunanjimi pritiski, željami svojih članov, da bi se okoristili z oblastjo, s preprosto lenobo, ko je bolje stvari pustiti pri starem, kot da bi se preveč naprezali, lahko hitro stopijo na pot tistih, ki so jih zamenjale na oblasti in prej, še v opoziciji, ostro kritizirale.

 photo siriza_zpsidnnxx06.jpg

Zato lahko po zmagi Sirize v Grčiji upoštevamo več možnosti razvoja.

1. Zgodilo se ne bo nič. Enkrat na oblasti, se bo vlada sprijaznila z razmerami, v katerih se nahaja Grčija, ljudstvu ponudila nekaj drobtinic, potem pa vladala kot njihovi predhodniki. Ker grško gospodarstvo minimalno raste, bo sredstev v prihodnje nekaj več, s čimer bodo lahko financirali te drobtinice. Zunanje sile, predvsem v Berlinu in EU, bodo spoznale, da vse lahko gre naprej po starem in napada na Grčijo ne bo. Volivci bodo čez čas obupali nad ‘novimi obrazi’ in se potopili nazaj v apatijo.

2. Siriza bo mirovala vsaj do volitev v Španiji konec letošnjega leta, ko lahko tam zmaga sorodna stranka Podemos. Grčija za bolj radikalne spremembe potrebuje zaveznike in ker noče izstopa iz eura in EU, jih potrebuje v EU, na politični ravni. Glede na krepitev bolj levih sil po državah članicah EU, je bolje kratkoročno mirovati in biti bolj agresiven pozneje. Nasprotniki alternativi trenutnemu gospodarsko političnemu redu v EU, lahko na to reagirajo tako, da ne naredijo nič in pustijo Sirizo pri miru. Do pravega spopada pride šele naslednje leto.

3. Nasprotniki alternativi trenutnemu gospodarsko političnemu redu v EU lahko v zmagi Sirize vidijo preveliko grožnjo, da bi jo pustili pri miru, tudi če ta ne potegne nobene radikalne poteze. Grčija je lahko primer za druge države, zmaga Sirize simbol upanja za bolj leve stranke po Španiji, Italiji, Sloveniji. Sledi napad na Grčijo, medijska propaganda in poskus uničenja Grčije.

4. Siriza lahko takoj agresivno zahteva spremembe v odnosu Grčije do posojilodajalcev, evropski New Deal, preusmeritev pozornosti z varčevanja na rast. EU elite spoznajo, da tako kot je bilo do zdaj, naprej ne more iti in popustijo. Obe strani sprejmeta kompromis, ki ohrani evro območje celo in Grčijo v taboru zahodnih držav.

5. Siriza takoj agresivno zahteva spremembe in EU elite, sploh Nemčija, se odločijo za trdo držo. Grčija je cilj napada z namenom uničiti njeno gospodarstvo in v državi sprožiti nerede in spremembo oblasti, zaradi česar Grčija zapusti evro območje, mogoče celo Evropsko Unijo in se znajde sama v svetu, s hudimi gospodarskimi težavami, a z možnostjo novega, drugačnega začetka, potem ko razglasi bankrot in konec odplačevanja dolgov.

6. Zgodi se prejšnje, le da vlada pade in na novih volitvah na oblast zopet pridejo stare sile, ki se podredijo EU.

7. Zgodi se prejšnje, le da vlada ne pade in pride do vojaškega udara ali barvne revolucije, sprožene od zunaj, ki Grke prisili v podreditev EU.

8. Pride do spopada, Grčija zapusti evro območje in naslednji dan v Atenah pristanejo ‘ruski turisti’ s torbami polnimi denarja in orožja. Grčija prestop v ruski tabor, Kremelj pa v tem vidi le še eno fronto v vojni z zahodom, ki odpira možnosti za širjenje vpliva na jugu Evrope, najprej na Cipru, potem v Italiji, Španiji. Grčija postane nekaj takšnega, kot je Venezuela v l. Ameriki, trn v peti zahodu.

Kaj se bo zgodilo, bo pokazal čas. Pravijo, da se nobena juha ne skuha tako vroča, kot se skuha, a po ukrajinski tragediji sem postal zelo črnogled, ko gre za zdravo pamet zahodnih voditeljev. Ko je Viktor Janukovič tehtal med Rusijo in zahodom, da bi Ukrajino rešil pred bankrotom, so se EU voditelji obnašali kot skopuški strici, ki samo zahtevajo, dali pa ne bi skoraj nič. Janukovič je zaradi tega sprejel rusko ponudbo, kar je v tek pognalo dogodke, ki so pripeljali do državljanjske vojne. Še celo zdaj, ko je Ukrajina na kolenih in uporniki zmagujejo, ni posebne evropske pomoči Kijevu, samo zahteve. Prav lahko se zgodi, da bodo zaradi tega v Kijevu kmalu vladali skrajni nacionalisti.

Ti ljudje radi zahtevajo, ne zavedajo pa se sveta, v katerem živijo. Ne zavedajo se nevarnosti, da s svojo arogantnostjo lahko ljudi prisilijo v radikalne odločitve. V Ukrajini so sprožili državljanjsko vojno. V Grčiji lahko kljub morebitni pripravljenosti Sirize na kompromise, Grčijo vržejo iz evro območja in vlado prisilijo, da se obrne na Rusijo kot rešilno bilko. Poglejte, saj Siriza v Grčiji ne bi zmagala, če ne bi toliko let Grčijo mučili z varčevanjem, ki ni koristilo nikomur. Živijo v utvari, da lahko v nedogled počnejo vse, kar jih je volja, ne da bi slej ko prej prišlo do povračila.

2 thoughts on “Grška igra

  1. Elite so že zaščitene, ECB bo od bank pokupila za štirikratnik grškega dolga državnih obveznic, marsikaj pa je bilo postorjenega že v prejšnjih letih, z zamenjavo posojil komercialnih bank za posojila ECB, skratka tudi če bi Grčija bankrotirala ne bi prišlo do izbrisa 240 milijard bančnega kapitala, prej bo ta številka blizu 0.

    Če se grški dolg tako socializira na celotno Evropo (torej vse nas), bo to kvečjemu povzročilo inflacijo (ki jo območje Evra trenutno celo rabi, ker je na pragu deflacije), problem je le, da je to s stališča Merklove precej slab zgled za Španijo in še koga.

    Pričakujem tako, javne pritiske, določeno selektivnost in supertajne backroom deale, o katerih bomo lahko le ugibali, ki pa znajo biti prav zato zanimivi.

    Aja, BTW, tokrat evropsko financirani južni tok (2nd edition) se nujno začne v Grčiji, če smo ga sploh sposobni spraviti skupaj, sicer bodo Bolgarija, Romunija, Hrvaška, Slovaška, Madžarska, Avstrija, Slovenija, pa morda še kdo, kaj lahko 2018 brez zemeljskega plina.

  2. Cipras bi naj na prvi obisk k tujemu veleposlaniku šel k ruskemu. Če je to res, se je odločil, da to igro spelje zelo agresivno. EU bo skušal prestrašiti z rusko grožnjo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s