Izdaja tajnih podatkov ali poročanje v korist javnosti?

Dnevnik:

Medtem ko poteka sojenje zoper Delovo novinarko Anuško Delić – obtožena je izdaje tajnih podatkov Sove, ker je pisala o povezavah neonacistične organizacije Blood & Honour s stranko SDS –, sta se na Dnevniku v podobnem postopku, ki je za zdaj v predkazenski fazi, znašla novinarja Meta Roglič in Peter Lovšin, s katerima so se že pogovorili preiskovalci specializiranega državnega tožilstva. Tudi njima Sova očita, da sta leta 2013 razkrila tajne podatke o delu agencije. Zagrožena kazen za razkrivanje tajnih podatkov sicer znaša do tri leta zapora.

Problem je, da se ukvarjamo z napačnim vprašanjem. Namesto, da bi ustrezno prilagodili zakonodajo in tako omogočili raziskovalnim novinarjem, da državljanom razkrivajo pomembne zgodbe, le te preganjamo, v ozadje pa potiskamo njihovo sporočilo. V tem primeru je sporočilo zelo pomembno. Porast desničarskih skrajnežev in njihova povezanost s stranko SDS, je pomembna zgodba. Državljani si zaslužijo vedeti, kaj lahko njihov glas na volitvah za to stranko posredno pomeni.

Tako pa, namesto da bi govorili o tej povezavi, spremljamo preganjanje novinarjev.

Advertisements

2 thoughts on “Izdaja tajnih podatkov ali poročanje v korist javnosti?

  1. Pa tip ima majico s Chejem, dude. Saj veš, da je to uradna uniforma oficirjev RAF. Naš Janša nam bo vsem naredil uslugo, ko bo polovil in podavil te podgane, potem pa bo udaril še po lastnikih Mladininih majic, ki so pripadniki Kučanovih čet, imetnike čarobnih zlatnikov (Dumbledorjeva vojska) in, ne vem, naročnikih na Jokerja, ker je ekspozitura Severne Koreje. Maham s slovensko zastavo tule pred monitorjem, častna.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s