Rusi se pospešeno oborožujejo – v letu 2015 želijo v oborožene sile vključiti 200 novih letal

Leta in leta so iz Kremlja prihajale obljube o modernizaciji ruskih oboroženih sil, učinka pa ni bilo nikoli pravega. Če so se sredstva po koncu Jelcinove katastrofe za vojaški sistem začela povečevati, je mnogo denarja izginilo v nepravih žepih, medtem ko so oborožene sile počasi propadale.

V času druge čečenske vojne je tako nekdaj mogočna vojska morala z vseh vetrov nabrati sile, da se je lahko spopadla z majhno republiko. Na pravo, globalno vojno ruske oborožene sile seveda niso bile pripravljene. Pod Putinom so se razmere začele izboljševati, da bi v gruzinski vojni delovale mnogo bolje, čeprav še zdaleč ne popolno, v boju s strani zahoda oboroženim Gruzincem. V vsem tem času od leta 2000 naprej so se vrstile napovedi o novem tanku, novem bojnem letalu 5 generacije, itd., vmes pa je prihajalo do preizkusov novih tipov orožja, medtem ko je v uporabo prihajalo le zelo malo. Toda leta in leta gospodarske rasti, reform oboroženih sil in zdaj zaostritev odnosov z zahodom, so privedla do tega, da se Rusi zadnje čase pospešeno oborožujejo. V lanskem letu so tako v uporabo sprejeli več letal kot Američani, za letos je napovedano kar 126 letal in 88 helikopterjev, med temi bojni helikopterji Kamov Ka-52 in Mil Mi-28N in letala Su-34, Su-30SM in Su-35S. Za letos je napovedan tudi novi tank na skupni platformi Armata, pravočasno za parado zmage v maju.

Že v nekrvavem prevzemo nadzora nad polotokom Krim, smo lahko videli nove ruske oborožene sile v drugačni luči, kot v preteklosti. Vedno bolj profesionalna vojska je vedno bolje opremljena in že na videz spodobna. Slabo vodena vojska bi takšno kompleksno operacijo, kakršno je Rusija izvedla na Krimu, tudi težko izpeljala brez večjih žrtev. Če ne že svojih, pa nasprotnikovih.

Politično zaostritev z zahodom so v Kremljuv vzeli bolj resno, kot to počne vladajoča politika na zahodu. Prišlo je do spoznanja, da je prava vojna vsekakor realna možnost in se je na to potrebno pripraviti. Že v nekaj letih se lahko tako zastarele oborožene sile spremenijo v moderne. Na drugi strani ni pravega odgovora. Številne države članice NATO pakta za obrambmo namenjajo zelo majhna sredstva in njihove oborožene sile so iz leta v leto manj uporabne. Večina moči ostaja v ameriških rokah, a ZDA v morebitnem spopadu z Rusijo na evropskih tleh ne bodo tvegale toliko kot Nemčija ali Poljska, da ne govorimo o balstskih republikah. Evropejci bi morali, če so že sodelovali v ameriškem rušenju mostov proti Rusiji in podpirali nasilen prevrat v Kijevu, ustrezno reagirati s povečanjem sredstev, ki jih namenjajo za obrambo. Vztrajanje pri nizkih obrambnih proračunih je v takšnih razmerah vsekakor neodgovorno.

Advertisements

One thought on “Rusi se pospešeno oborožujejo – v letu 2015 želijo v oborožene sile vključiti 200 novih letal

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s