Ruska vojska bo v prihodnosti sposobna kjerkoli na planetu posredovati v sedmih urah

V torek so v ladjedelnici Sevmash v Severodvinskem, na severu Rusije, začeli graditi novo jedrsko podmornico tipa Yasen-M. Arhangelsk bo peta podmornica tega tipa, katere prva je bila dana v uporabo junija 2014, tri pa so še v gradnji. Modernizacija ruskih oboroženih sil je v polnem teku.

V preteklosti so bile iz različnih delov ruske države dane številne obljube o modernizaciji propadajočih ruskih oboroženih sil, a šlo je povečini za širokoustenje, ki ni prinašalo rezultatov. Medtem so ruske oborožene sile vztrajale z orožjem iz časov Sovjetske Zveze. Tu in tam so prišla kakšna poročila o orožju prihodnosti, najboljšem tanku na svetu, najboljšem lovcu na svetu in podobno, ki pa so vsa ostala pri lepo narisanih konceptih, ki se nikoli niso spremenili v kaj bolj konkretnega.

Ti časi so minili.

Dejansko je s posedovanjem jedrskega orožja Rusija lahko ob ne preveč hladnih odnosih z drugimi svetovnimi centri moči, vztrajala tudi s slabo pripravljenimi in oboroženimi silami. Vojni, kakršna sta bilo čečenska in gruzinska, nista zahtevali velikanskih oboroženih formacij, saj je šlo za posredovanje na obrobju, do koder je bil dostop enostaven, proti nasprotniku, ki je bil premajhen, da bi se lahko obranil. Izgube zaradi slabega stanja v oboroženih silah so seveda bile razmeroma visoke, toda ruske države niso mogle pretirano zamajati. Toda po letih ruske gospodarske rasti in krepitve države, so se odnosi z zahodom skrhali do te mere, da lahko govorimo o hladni vojni. Če ne že prej, je podpora puču v Ukrajini, bila tisti prestop rdeče linije, ki je ruskim oblastem dal vedeti, da bodo morale bolj odločno braniti svoje interese. Tudi z uporabo vojske. Resnici na ljubo je to Kremlju bilo jasno že od vojne v Gruziji.

RT poroča o načrtih za nova transportna letala PAK TA, ki bi naj s hitrostjo okoli 2000 kilometrov na uro, bila sposobna kamorkoli na planetu, v nekaj urah pripeljati 400 novih tankov Armata, ali 900 lažjih oklepnikov. To bi pomenilo, da bi lahko Rusija recimo v Vietnam ali v Venezuelo, kjerkoli bi pač vzpostavila vojaško oporišče, v enem dnevu premestila impresivno vojaško silo.

Zmožnost ruske industrije, da v bližnji prihodnosti postreže s takšnim letalom, je vprašljiva. Lahko si le predstavljamo vsa potrebna sredstva za uresničitev tako zahtevnega projekta. A bolj povedno je nekaj drugega. Vir članka na RT, ki je prisostvoval zaprtemu srečanju vojaško industrijske komisije, je dejal, da je bil šokiran nad zahtevami vojske. Namreč, da do takšnih zahtev sploh prihaja, kaže, da se Rusija resno pripravlja na morebiten spopad z zahodom, da je dozorelo spoznanje, da je modernizacija oboroženih sil nujna. Da je temu tako, pričajo tudi vedno bolj pogoste obsežne vojaške vaje.

Če to želimo ali ne, zahodno vmešavanje v Ukrajino je povzročilo novo oboroževalno tekmo. Če bo zahod pri tem sodeloval, je povsem nepomembno, Rusija se oboroževala bo in razumljivo je, da bo kovala načrte, kako vojaško uničiti svoje nasprotnike, če bi prišlo do takšne potrebe. Slovenija s članstvom v NATO paktu spada v tabor ruskih nasprotnikov. Ob zaostrovanju razmer z Rusijo, z vztrajanjem pri gospodarskih sankcijah in oboroževanju ukrajinskega režima, je neracionalno vzrajati pri nizkih odstotkih namenjenih za obrambo, kakor se to počne po Evropi. Provokacije lahko zelo hitro privedejo do vroče vojne in tedaj medijska propaganda ne bo več v nobeno korist, pomembno bo le, kdo lahko na teren pripelje boljše opremljene in izurjene oborožene sile in premaga nasprotnika.

Seveda bi bilo edino modro, da se gonja proti Rusiji konča, da se obnovijo diplomatski in gospodarski stiki, da se Ukrajino prisili v decentralizacijo, ki bo upoštevala želje ruskega prebivalstva in da se prepreči ameriško igro kopanja prepadov, vse s ciljem nadaljevanja njihove hegemonije v svetu. Na tak način nam ne bi bilo treba preveč sredstev vlagati v oborožene sile in bi kljub temu lahko zagotavljali svojo varnost.

Advertisements

One thought on “Ruska vojska bo v prihodnosti sposobna kjerkoli na planetu posredovati v sedmih urah

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s