Ne dvojna merila, brezobzirno zasledovanje lastnih interesov

Delovanje zahodnih sil pogosto označujemo z dvojnimi merili. Enimi za zahodne sile in njihove zaveznike, ki lahko počnejo vse, kar jih je volja, drugimi za vse nasprotnike. Resnica, pravica, nimata pri tem nobene besede. Pomembno je, kakšni interesi se izpolnjujejo. Žive zažgejo ljudi, ki protestirajo proti vladi, ki ste jo postavili z državnim udarom? Nič hudega. Predsednik nasprotne države ukaže neusmiljeno razgnati protestnike, proti njegovi vladavini? Razlog za vojaško posredovanje.

Saudska Arabija se je skupaj z nekaj svojimi zavezniki odločila posredovati v Jemnu, državi, ki poka po šivih in ki je hkrati bojišče ne le med sunitskim in šiitskim svetom, med Iranom in Saudsko Arabijo, ampak je tudi teren za Al Kaido in podobne skrajneže. Jemen je v resnici propadla, revna država, kjer centralne oblasti nimajo skorajda nobene moči več, kjer se dvigujejo uporniki, kjer je notranja razklanost tako velika, da lahko pričakujemo le še več bojevanja v prihodnosti. Zato bi lahko našli opravičila za saudsko posredovanje, ki ga podpirajo tudi ZDA, toda bilo bi naivno verjeti, da gre za neko humanitarno misijo. Ne, gre le za interese, za strah Saudske Arabije, da bo po Iraku na severu, Iran dobil močno oporišče še v Jemnu, na njihovi južni meji.

A odmaknimo se od saudsko iranskega spopada in se vprašajmo, zakaj ZDA in zavezniki podpirajo vojaško posredovanje Saudske Arabije, države, ki se pogosto obnaša podobno nazadnjaško kot Islamska država, medtem ko je ruska podpora rusko govorečemu prebivalstvu v Ukrajini, četudi ne pretirana in ne v obliki letalskih napadov na ukrajinske sile, vzrok gospodarskih sankcij? Zakaj eni lahko, drugi pa ne?

Alexander Mercouris v Sputniku daje odgovor. Kot pravi, se kritiki zunanje politike zahodnih sil motimo, ko jih obtožujemo dvojnih meril. V resnici gre za enotna merila: ‘ZDA sebe in svoje zaveznike ne smatrajo podvržene pravilom, ki veljajo za vse druge.’ ZDA so izjemna država, ki postavlja svoja pravila, ki se jih morajo držati vsi drugi. Ne gre za demokracijo, ne za človekove pravice, ne za svobodo, ne za boj proti diktatorjem. Vse to je le pesek v oči naivnim, pesek, ki ga z veseljem mečejo zahodni mediji, sami podaljšek vladajočih elit.

V Jemnu ne gre za obrambo legitimno izvoljenega predsednika, gre za obrambo saudskih meja in s tem meja ameriškega zaveznika. Gre za boj z Iranom, ki je nasprotnik zahodnega sveta, predvsem ZDA. Vse drugo je nepomembno.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s