Veber kontra Markež

Dogajanje v slovenski politiki v preteklem času, na dveh področjih, izobraževalnem in obrambnem ministrstvu, mi je preprosto nedoumljivo. Povsem razumem politična preračunavanja. Da braniš svoje ljudi, da preračunavaš, koliko ti je vredna podpora ene članice vladajoče koalicije in ali se je lahko zameriš. To vse je politika, kakršno najdemo povsod po svetu. Ampak takšna nespretnost?

Najprej obrambni minister Janko Veber. Zato, ker je naložil Obveščevalno varnostni službi ministrstva za obrambo, da preveri, preko javno dostopnih virov, kakšen vpliv bi imela prodaja Telekoma, si je prislužil napade, da je presegel svoja pooblastila. NSi in SDS grozita z interpelacijo, Miro Cerar se bo še odločil, kako ravnati. Jasno je, da je nujno za obrambni sistem, da preverja, kaj pomeni prodaja ključnih državnih podjetij. Vprašanje je, ali naj to počne civilna, ali vojaška obveščevalna služba, ampak v osnovi s tem ni nič narobe, iz vsega skupaj pa se dela afero, kakor bi minister Veber najmanj pripravljal državni udar.

Klavdija Markež je postala ministrica za izobraževanje, znanost in šport. V Državnem zboru jo je za ministrico iz kvote SMC podprlo 46 poslancev. To kljub temu, da so se na njen račun pojavile hude obtožbe, da je kot direktorica Ljudske univerze Ptuj to ustanovo oškodovala za 100000 evrov. Med drugim bi naj na ta račun s svojo družino potovala v Dubaj, si tudi prenovila svojo hišo. Miro Cerar jo je podprl, poslanci izglasovali, ne glede na to, da ni čisto jasno, kaj je na zgodbi res in kaj ne. Zgodi se lahko, da imamo tukaj zametke nove afere.

S prvo zgodbo se še vedno ukvarjajo politiki in mediji, druga je pometena pod preprogo. Ne pravim, da je treba Markeževo kar na slepo obtoževati česarkoli, toda na mestu, vsaj za stranko SMC, bi morala biti previdnost. Velika previdnost, sploh ker se prodajajo kot ‘čista’ stranka, kot stranka visokih načel. Če se čez čas, in pri delovanju naših institucij to res zna vzeti veliko časa, izkaže, da je vendarle kaj res na obtožbah, jih bo to še veliko stalo. Še posebej, če se bo to zgodilo pred naslednjimi volitvami. Ali pa je resnica takšna, da SMC pač nima kadrov in si ne morejo privoščiti svoje ljudi bolj podrobno preverjati?

Če bi bil sam na mestu Mira Cerarja, svoje koalicije ne bi ogrožal z izzivanjem koalicijske partnerice zaradi dejanja obrambnega ministra, bi pa zelo pazil, da v svojo vlado ne bi spustil nepreverjene ministrice. V prvem primeru je najhujše, kar se lahko zgodi, da za nekaj mesecev obvelja kot šibek voditelj, v drugem, da se njegova stranka zameri velikemu delu volivcev. Ampak potem, slovenska politika ni racionalna. Delno pokvarjena že, racionalna pa ne preveč.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s