Ni problem ruska propaganda, problem so laži zahodnih medijev

Ko enkrat pride do takšnega zločina, kot je bil požig proruskih protestnikov v Odesi in mediji skušajo vse skupaj ali pomesti pod preprogo ali krivdo poiskati pri žrtvah samih, je zelo težko še koga prepričevati, da jih zanima resnica. V zahodnih medijih se pojavljajo strahovi pred uspešno rusko propagando, toda le ta ni njihov pravi problem. Pravi problem so laži, ki jim verjame vedno manj ljudi.

Seveda tudi ruski mediji lažejo in zavajajo. Toda ko iz dneva v dan po vzhodu Ukrajine padajo rakete in granate, ko se ljudje skrivajo po kleteh in umirajo v eksplozijah in ko lahko to kot medij pokažeš svojim ljudem, je jasno, da ti bodo verjeli. Ko na drugi strani, zaradi drugačnih interesov, zahodni mediji skušajo katastrofo v Ukrajini predstaviti kot napad Rusije, kot zloveščo invazijo diktatorja Putina in se ne zanimajo na žrtve med rusko govorečim prebivalstvom, jim vsaj Rusi ne morejo več verjeti. Še huje za zahodne medije, v časih spleta in dostopa do alternativnih pogledov na dogodke v svetu, jim vedno manj verjamejo tudi drugje, celo po zahodni Evropi in Severni Ameriki.

Elisabeth Braw v World Affairs piše o ameriškem glasu v Evropi, ki naj bi kontriral ruskemu. Kar je smešno. Ameriška medijska prevlada je v Evropi že očitna in protiruski glasovi prevladujejo. Ruski mediji imajo mnogo manjši doseg. Zakaj bi potem še več investicij v nove in nove kanale, s katerimi bi se naj nasprotovalo ruski strani zgodbe, doseglo večje rezultate, kot do zdaj, ni jasno. Brawova potegne primerjavo s sovjetskimi časi, toda Rusija ni Sovjetska Zveza in ukrajinska katastrofa ni primer sovjetskega imperializma, ampak neupravičenega vmešavanja zahodnih držav, ki so državo pahnile v državljanjsko vojno. Nobena količina laži takšnega vtisa pri Rusih ne more več spremeniti. Lahko samo še poslabša stvari.

Če hoćejo zahodni mediji prepričati več ljudi, naj začnejo govoriti resnico.

Advertisements

One thought on “Ni problem ruska propaganda, problem so laži zahodnih medijev

  1. To je pa tak cela Amerika stoji na laži in nasilju, ki jo zganja vse od prihoda prvih Evropejcev z Krištofom Kolumbom na čelu.
    Američani so zmetali ogromno denarja v razne “svobodne ” radijske programe na vzhodnoevropskih jezikih, In kdo so bili na teh postajah spikerji, večina takih, ki so doma bili obsojeni za kazniva dejanja, in so uspeli pobegniti.
    lep pozdrav
    Joško

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s