Ne Jemen, Saudska Arabija

Saudska Arabija s svojimi zaveznicami izvaja letalske napade na cilje šiitskih milic v Jemnu. Vsekakor jim ni prijetno, ko vidijo, da se iranski vpliv širi na severu, v Iraku, da na skrajneže iz Islamske države v Siriji in Iraku ne morejo računati, da Hezbolah vztraja v Libanonu in Asad v Siriji, zdaj pa imajo odprto še fronto na jugu. Spopad med šiiti in suniti je resničen in monarhija se boji za svojo prihodnost. Še huje, tudi znotraj Saudske Arabije obstaja šiitska manjšina. Šiitske manjšine, močnejše ali šibkejše, obstajajo tudi v njihovih državah zaveznicah.

Proti vojni v Jemnu je že prišlo do protestov v Saudski Arabiji. Na vzhodu države je bil pri tem ubit policist, ranjenih in aretiranih je bilo nekaj deset protestnikov. Posnetek je iz kraja Awamiyah, kjer bi naj po navedbah lokalnih prebivalcev policija skušala na silo preprečiti proteste, po navedbah oblasti pa je šlo za protiteroristično operacijo.

Saudska Arabija je bogata in do zob oborožena država, toda to ne pomeni, da bo v tem boju na koncu monarhija zmagala. Kakorkoli, prelivanju krvi v regiji ni videti konca.

Advertisements

One thought on “Ne Jemen, Saudska Arabija

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s