SDS in NSi z vlado v senci – pametna ali zgrešena poteza?

Rtv Slo:

V SDS-u so potrdili, da so NSi-ju sredi marca poslali predlog, da oblikujejo skupno vlado v senci oziroma skupni strokovni svet. V NSi-ju se do predloga še niso opredelili.

Čeprav še ne vemo, kakšno odločitev bodo sprejeli v NSi, je jasno nekaj. Če hoče SDS še kdaj na oblast, potrebuje zaveznike. NSi je logični zaveznik, vendar pa je vprašanje, ali lahko pobere dovolj podpore, da bi obe stranki sami lahko na naslednjih volitvah dosegli večino poslanskih sedežev. Prej kot ne se zdi to zelo težko izvedljivo v pogojih proporcionalnega sistema, ki omogoča uvrstitev več strank v Državni zbor in ob predsedniku SDS, ki tako zelo odbija večino volilnega telesa, da so pripravljeni od danes na jutri podpreti vsakega njegovega nasprotnika.

Da bi SDS lahko zmagala, bi potrebovala še najmanj ponovno uvrstitev SLS v DZ, kar se vsekakor lahko zgodi, s čimer bi lahko nastal novi pomladni trojček. Druga možnost je kakšna nova stranka, ki bi pobirala glasove na sredini, morebiti med liberalnimi volivci, ki bi se lahko pridružila SDS, ali pa zopet iskanje poslancev pri Karlu Erjavcu, kateremu nič ne kaže, da bi se mu politična pot iztekala.

Po eni strani je predvolilno povezovanje med SDS in NSi logično, saj volivcem že v naprej ponuja obrise nove vladajoče koalicije, če jim namenijo dovolj glasov. Toda tukaj se seveda skriva tudi velika nevarnost, sploh za NSi. SDS je tako ali tako zabetonirana, kar se tiče števila volivcev, ki jih lahko mobilizira. Dokler bo njen predsednik Janez Janša, bo temu tako. Pridobi sicer lahko z nižjo udeležbo, ko njeni nasprotniki preprosto ne gredo na volitve, toda na to ne gre računati, saj se v tej državi instant stranke da proizvesti dobesedno od danes na jutri. Včeraj Zoran Janković, danes Miro Cerar, jutri kdo drug. Recimo, da ima SDS razpon podpore tam med 25 – 35%.

Če NSi nastopi kot partner SDS že v predvolilnem času, si lahko s tem zapre vrata do tistih volivcev, ki bi sicer svoj glas dali desni alternativi, ne bi pa radi omogočili Janezu Janši povratka na oblast. Še več, zdi se, da povezovanje s SDS za NSi pomeni, da bo zelo težko kdaj postala večja stranka, sposobna posegati po sredinskih volivcih. In vztrajati v vlogi satelita večji stranki ni nekaj, kar bi si v NSi morali želeti. Brez vsaj manjših konfliktov pa je zelo težko ustvarjati videz alternative, v tem primeru na desnem političnem polu.

Ne glede na to, ali se bo NSi odločila za bolj tesno povezovanje s SDS, bo morala zelo paziti, da ohrani svojo držo in nagovarja druge volivce, kot SDS. Paziti bo morala, da ne postane talka skrajnosti SDS, ki omogoča mobilizacijo le tam okoli tretjine volilnega telesa, onemogoča pa poseganje na politično sredino, kjer edino leži možnost zmage.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s