Navaden političen špil

Državni zbor je razrešil obrambnega ministra Janka Vebra, SD pa je ostala del koalicije, četudi se v tej kažejo trenja in četudi je takšna odločitev, po vsem zagovarjanju njihovega ministra, videti kot popolna kapitulacija pred predsednikom vlade. Res je, predsednik vlade Miro Cerar potem, ko se je odločil za konflikt z obrambnim ministrom, ni mogel več odstopiti, SD pa je vsekakor imela priložnost, da pobegne iz koalicije in tvega samostojno pot. Sploh še, ker jim Združena levica diha za ovratnik.

Proti razrešitvi obrambnega ministra je glasovalo vsega 11 poslancev, med njimi poslanci ZL. Da je ZL sprejela takšno odločitev, je dokaj logično in v slovenskem političnem sistemu presenetljivo načelno. Kot stranka, ki nasprotuje privatizaciji, so podprli človeka, ki si je drznil postaviti vprašanje, kakšen učinek bo imela prodaja Telekoma na slovensko nacionalno varnost. In tukaj se skriva pravo bistvo te afere. Ne, da je obrambni minister kršil zakon ali prestopil svoja pooblastila, ampak v boju tistih, ki privatizacijo podpirajo in tistih, ki ji nasprotujejo. Vse drugo se bolj kot ne zdi le fasada, s katero se naj zamoti večino državljanov. Telekom bi tako ali tako naj šel v roke trenutnemu evropskemu hegemonu in očitno so tisti, ki bi se temu upirali, namenjeni uničenju. Na tak ali drugačen način.

To nam vsekakor pove veliko o odnosih v tej Evropski Uniji in o nevarnosti, ki nam raste na severnih mejah, veliko pa nam pove tudi o notranjepolitičnih razmerah. Ne le o političnih strankah, ampak tudi o medijih in komentatorjih, ki podpirajo to ali ono ideologijo in zagovarjajo te ali one interese. Na žalost se mediji večinoma vidijo le še kot podaljški interesov elit, domačih ali tujih in se tako tudi obnašajo. Resnicoljubnost ali predstavljanje vseh plati zgodbe, se je že zdavnaj umaknilo senzacionalizmu in poskusom vplivanja na javno mnenje.

Dejansko na spopadu med SD in Mirom Cerarjem ni bilo nič posebnega. Predsednik vlade je skušal dokazati, da je odločen voditelj, ki obvladuje razmere v svoji koaliciji, hkrati pa onemogočiti ministra, ki bi mu lahko metal polena pod noge pri njegovem projektu razprodaje državnega premoženja. SD je skušala dokazati, vsaj svojemu tradicionalnemu volilnemu telesu, da ima hrbtenico, da stoji za svojim ministrom, posredno pa verjetno tudi, da je vsaj malo proti privatizaciji. Njihov problem je seveda ta, da se je na koncu še enkrat ujela v zanko ‘odgovorne’ stranke, ki ne ruši koalicij in je raje pokleknila. Kakšen učinek bo to imelo na njihove tradicionalne volivce, ki imajo zdaj na voljo resno alternativo v ZL, lahko samo ugibamo. Sam bi rekel, da zelo slab. Na misel mi pride usoda SLS, ki je rada sodelovala v koalicijah, kjer je bila prisiljena v kompromise in je bila na na koncu za takšno ravnanje na volitvah tudi kaznovana.

SD je bila v tej aferi na razpotju in se je odločila, da ostane v koaliciji. Morebiti so bili celo tako naivni in so verjeli brundanju medijev in drugih političnih strank o tem, kakšno odločitev naj sprejmejo. Mogoče so se  ustrašili kakšne grožnje, primerno zapakirane v komentarje, da jih zunaj koalicije, v opoziciji, čaka smrt. Tisti, ki so jim napovedovali takšno prihodnost, so to seveda počeli z namenom, da jih prestrašijo in prisilijo v pohlevno držo, ki bo še kako pomembna, ko se bodo nadaljevali reformni projekti vlade in se bo zategovalo pasove. V resnici se je za takšnimi komentarji skrival strah pred nestabilnostjo zmanjšanje koalicije in nevarnostjo porasta ZL na naslednjih volitvah. Saj veste, v stilu grške Sirize.

Na tem mestu si moramo postaviti vprašanje: je SD dolgoročno mrtva? Je v svoji ‘odgovornosti’ za stabilnost vladajoče koalicije  naredila korak predaleč? Ni namreč problem v politiki, če te ljudje, ki te nikoli ne bi volili, sovražijo ali zasmehujejo, problem je, ko se tvoja baza začne spraševati o tvoji uporabnosti in načelnosti. In z zadnjo potezo  se zagotovo sprašuje.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s